
Schabowe inaczej, spróbuj przepisu Ewy Wachowicz na chrupiące i soczyste kotlety. W sam raz na niedzielny obiad z rodziną
Kotlety schabowe są niewątpliwie jedną z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Dobrze znane przepisy mają jednak to do siebie, że czasem warto lekko je zmodyfikować, by zachwyciły na nowo. Kotlety schabowe przygotowane zgodnie z poradami Ewy Wachowicz nieco różnią się od klasycznej wersji, ale smakują nieziemsko.
Kotlety schabowe niemal co tydzień pojawiają się na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów. W ostatni dzień tygodnia często mamy w końcu ochotę na danie znane z domu rodzinnego - najlepiej przyrządzone tak, by było pyszne jak u mamy. Nawet największych miłośnikom panierowanych kotletów potrawa może się jednak znudzić. Wówczas warto skusić się na kotlety schabowe w nieco innym wydaniu.
Kotlety schabowe przyprawione nieco inaczej zachwycą nawet największych zwolenników tradycyjnej kuchni
Kotlety schabowe większość z nas przygotowuje w ten sam sposób. Plastry schabu lekko rozbijamy, przyprawiamy jedynie solą i pieprzem, obtaczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Ten sposób niewątpliwie się sprawdza, ale czasem warto przygotować kotlety inaczej. Ewa Wachowicz dodała do jajek odrobinę majonezu, koperek i natkę pietruszki, a następnie marynowała w mieszance mięso. Kotlety schabowe z tego przepisu smakują najlepiej z chrupiącymi kuleczkami ziemniaczanymi i buraczkami.
Dzisiaj grzeje:
- Wielkie święto w domu Aleksandry Kwaśniewskiej. Z kraju płyną najlepsze życzenia
- Krzysztof Cugowski narzekał na żenującą kwotę swojej emerytury, która nie starczy nawet na jedzenie. W Budce Suflera zarabiał nawet 200 tysięcy miesięczne
- Prawdziwy skarb na kółkach odnaleziony w Polsce. Warty fortunę Mercedes poraża bogactwem
Składniki:
- schab bez kości,
- sól i pieprz,
- jajko,
- łyżka majonezu,
- łyżka posiekanego koperku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- bułka tarta,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso kroimy w grube plastry, przykrywamy je folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy do nich majonez, koperek i natkę pietruszki - wszystko dokładnie mieszamy. W przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy mięso, przykrywamy je i chowamy do lodówki, by smaki się przegryzły. Po chwili zamarynowane mięso obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy je na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym, a po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Najlepsze newsy:
- TVP wprowadziło widzów w błąd? Afera z "Pytanie na śniadanie", zwolnieni otwarcie komentują
- Córka Małysza wprawiła w osłupienie. Na zdjęciu wszystko widać
- Wyjął 100 zł i chciał zapłacić za zakupy. Kasjerka spojrzała na banknot i zamarła, od razu wezwała policję
- Tylko nie Pani Magda, fani struchlali, niestety jest nieuleczalna, widać ją na pierwszy rzut oka
- Soczysta surówka z cukinii i marchewki świetnie sprawdzi się w upały. Zrobisz ją w parę chwil, a zasmakuje wszystkim
- Robert Lewandowski wykreślony z listy powołanych na mecze reprezentacji Polski. Zadziwiający pomysł Jerzego Brzęczka
Źródło: ewawachowicz.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!
Następny artykuł