Kotlet paryski zaskakuje cudowną panierką.instagram/@luge.karolina/

Znacznie bardziej aromatyczne i soczyste niż zwykłe, poznaj smak kotletów paryskich. Banalne w wykonaniu, sekret tkwi w panierce

Kotlety schabowe kocha każdy, jednak paryskie są dość nieznanym daniem, ale warto się przekonać, czemu niektórzy miłośnicy jedzenia cenią je bardziej niż klasyczne dania z mięsa drobiowego. Potrawa zachwyca cudownym smakiem, doskonale skomponowanymi przyprawami i nieco inną, dużo delikatniejszą panierką. Polecamy świetny przepis na obłędne kotlety paryskie.

Kotlety schabowe to danie, które króluje na polskich stołach szczególnie w niedziele. Polacy uwielbiają je w towarzystwie ziemniaków i surówki. Mimo że tradycyjne kotlety w odpowiednio przyrządzonej panierce same w sobie są niezwykle smaczne, czasem warto eksperymentować i wprowadzić do menu nawet drobny powiew świeżości.

Porażające odkrycie młodej mamy, w jedzeniu dla malucha znalazła niewyobrażalną rzecz. Mogło skończyć się tragediąPorażające odkrycie młodej mamy, w jedzeniu dla malucha znalazła niewyobrażalną rzecz. Mogło skończyć się tragediąCzytaj dalej

Kotlety paryskie na pierwszy rzut oka nie różnią się niczym od wszelkich drobiowych kotletów, bo tak jak one są obtoczone w złocistej panierce. Dopiero pierwszy kęs pozwala odkryć, że mięso zostało przyprawione w nieco inny niż zwykle sposób, a panierka cudownie rozpływa się w ustach. Do tego trzeba je koniecznie smażyć na klarowanym maśle, by mięso pozostało soczyste.

Kotlety schabowe kontra paryskie

Kotlety z poniższego przepisu wyróżniają się dodatkiem wspaniałej kompozycji przypraw. Mięso przed panierowaniem obsypujemy czosnkiem granulowanym, który jest znacznie delikatniejszy niż świeże ząbki, a słodka papryka świetnie do niego pasuje.

Sekretem magii kotletów paryskich jest jednak ich wspaniała lekka panierka - nie znajdziemy w niej jednak bułki tartej. Zamiast tego obtaczamy mięso jedynie w mące, a zanim to zrobimy zanurzamy je w rozmąconym jajku z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich. Smakowite danie wrzuciła na swój Instagram @luge.karolina.

Dzisiaj grzeje:

  1. Co za odkrycie. Niestety, dzięki niemu gołąbki są tak dobre, że trzeba je zrobić, nawet jak ci się nie chce gotować
  2. Jest decyzja rządu. Od jutra częściowy lockdown. Europejskie wiadomości są niepokojące
  3. Surówkę z selera kochają duzi i mali, sekretem są rodzynki, którym nie da się oprzeć. Musisz spróbować choć raz

Jak więc przygotować najlepsze kotlety paryskie? Przepis jest banalnie prosty. Najpierw trzeba zaopatrzyć się w niezbędne składniki, bez których danie nam się nie uda.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • słodka papryka mielona,
  • czosnek granulowany,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka,
  • masło klarowane.

Gdy już mamy juz składniki, możemy zacząć działać!

Mięso dzielimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Z obu stron przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Następnie jajka roztrzepujemy widelcem w misce i dodajemy do nich zioła prowansalskie. Nieco mąki wysypujemy na talerz.

Na koniec kotlety obtaczamy kolejno w jajku i mące i smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką lub surówką.

Ból gardła, kaszel, katar - na wszystko pomoże syrop, który zrobisz w domu. Składniki znajdziesz na spacerze w parkuBól gardła, kaszel, katar - na wszystko pomoże syrop, który zrobisz w domu. Składniki znajdziesz na spacerze w parkuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Kolejna duża zmiana w godzinach dla seniorów, warto o niej wiedzieć. Rozporządzenie wejdzie w życie już jutro
  2. Za 68 dni ogromne zmiany dla tysięcy rolników. Powód do radości czy smutku?
  3. Syrop imbirowy działa jak antybiotyk. Ma też inne zalety, pomaga w przykrych dolegliwościach
  4. Przypaliła ulubione garnki w domu. Na szczęście okazało się, że w lodówce miała najlepszy z możliwych ratunek
  5. Oszałamiające ciasto bez pieczenia, sprawdzi się na każdym przyjęciu. Wystarczy nieco herbatników, masa i kilka minut wolnego czasu
  6. Naukowcy przewidują, że COVID-19 stanie się chorobą endemiczną. Co to oznacza?
  7. TVP nie mogło tego usunąć. Gość nagle sięgnął do kieszeni, niespodziewane sceny w programie na żywo na oczach tysięcy Polaków

Źródło: Kuchnia WP

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł