Kotlety schabowe jeszcze nigdy nie były tak pyszneWikipedia / Silar / CC BY-SA 4.0

Kuroń zdeklasował Gessler najlepszym przepisem na kotleta schabowego. Ujawnił jakie stosuje dodatki

Kotlety schabowe bez wątpienia można uznać za jeden z najbardziej kultowych rarytasów naszej rodzimej kuchni. Kucharze przyrządzają je na różne sposoby. Jednak receptura, za którą odpowiada Jakub Kuroń, bije inne na głowę.

Kotlety schabowe niejednokrotnie potrafiły przyprawić nas o szybsze bicie serca. Tym razem warto postawić na przepis mistrza kulinariów. Jakub Kuroń wyznał jakie dodatki sprawiają, że kotlety schabowe stają się jeszcze pyszniejsze.

Oko bieleje, luksus nie do pojęcia. Doda pokazała swoje cudowne mieszkanie, piękniejszej kuchni nigdy nie widzieliścieOko bieleje, luksus nie do pojęcia. Doda pokazała swoje cudowne mieszkanie, piękniejszej kuchni nigdy nie widzieliścieCzytaj dalej

Fantastyczne kotlety schabowe są w zasięgu ręki

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe mocno wpisały się w polską kulturę. Ich smak na długo pozostaje w pamięci. Okazuje się, że można przygotować je w o wiele bardziej smakowitej odsłonie. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się im oprzeć.

Kotlety schabowe przez wiele osób uznawane są za najlepszą z możliwych propozycji obiadowych. Przeważnie decydujemy się na samodzielne przygotowanie tego wyśmienitego dania. Na szczęście najlepsi kucharze chętnie dzielą się swoimi przepisami.

Kotlety schabowe według receptury Jakuba Kuronia zachwycą domowników. Kucharz wyznał jakie dodatki w jego ocenie wypadają najlepiej. Okazuje się, że Jakub Kuroń stawia na ziemniaki z koperkiem i mizerię. Warto jednak zauważyć, że sam stwierdził, iż w kwestii dodatków wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Przepis na kotlety schabowe niektórym może wydawać się nie lada wyzwaniem, jednak nie powinien on sprawić nikomu większych problemów. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 600 g schabu - najlepiej środkowego
  • 500 ml mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 g soli
  • 3 g pieprzu czarnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g bułki tartej
  • olej

Dzisiaj grzeje:

  1. Polacy masowo popełniają okropny błąd podczas gotowania gołąbków. Właśnie dlatego kapusta jest twarda i niesmaczna
  2. Oficjalnie: wprowadzają lockdown. Jest już potwierdzenie, wiadomość z zagranicy zaskakuje
  3. Niebiańska przyjemność spod ręki wybitnej kucharki. Rogaliki z przepisu siostry Anastazji nie mają sobie równych

Kotlety schabowe jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Na początku kroimy schab na kotlety. Rozbijamy je przy użyciu tłuczka. Warto mięso przykryć z wierzchu folią spożywczą. Najlepiej jeżeli po ubijaniu schab będzie miało grubość 0,5 cm. Do miski wlewamy mleko, rozdrobiony czosnek, pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. W takiej marynacie umieszczamy nasze kotlety schabowe.

Miskę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Im dłużej nasze kotlety schabowe będą się marynować tym lepiej. Po długiej kąpieli w mleku kotlety schabowe osuszamy przy pomocy ręczników papierowych. Teraz przyszła pora na panierkę.

Jakub Kuroń stawia na klasyczne rozwiązanie. Mięso obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety schabowe smażymy na rozgrzanym oleju przez 4 minuty na każą stronę. Kiedy nasze smakołyki będą miały złocistą barwę, wówczas są już gotowe. Na koniec warto pozbyć się nadmiaru tłuszczu ręcznikami papierowymi.

Przez ogromny błąd ogórki kiszone Ani są do wyrzucenia. Przestrzega przed nim sama GesslerPrzez ogromny błąd ogórki kiszone Ani są do wyrzucenia. Przestrzega przed nim sama GesslerCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Polacy przygotowują się na drugą falę. Dwa produkty znikają w ekspresowym tempie
  2. Z ostatniej chwili: ujawniono plany rządu. Wielka zmiana ma objąć wszystkich Polaków
  3. Starsza kobieta nie mogła ukryć łez. Wszystko przez decyzję ekspedientki
  4. Okrasa wyjawił najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Jest po prostu idealne
  5. Surówka w 3 minuty, błyskawiczna, zdrowia i przepyszna. Faworyt na polskich stołach, pasuje do każdego obiadu
  6. Najnowszy raport Ministerstwa Zdrowia. Padł kolejny niechlubny rekord
  7. Będą kary dla wszystkich, Sejm przyjął nowe prawo. Wysokie grzywny za konkretne przewinienia w czasie epidemii

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł