Kotlety schabowe jakich jeszcze nie jadłeśfacebook.com/1000PomyslowNaSalatki

W domu zrobisz nieziemskie kotlety schabowe w sosie rodzynkowym jak z 5-cio gwiazdkowej restauracji. Hitowy przepis zachwyci wszystkich

Kotlety schabowe w klasycznym wydaniu z chrupiącą panierką i soczystym wnętrzu są pyszne, lecz mogą znudzić się po latach jedzenia. Świetnym przepisem na nowość, która wprowadzi powiew świeżości, są kotlety schabowe w sosie rodzynkowym. Dzięki niemu można się przenieść do 5-cio gwiazdkowego hotelu.

Kotlety schabowe są idealnym daniem po ciężkim dniu pracy. Wspaniały smak, chrupka panierka i soczyste wnętrze sprawia czystą przyjemność, jednak najlepszy schabowy może się znudzić, kiedy jedzony jest codziennie. Warto w takim wypadku poszukać alternatyw dla ulubionego dania. Jedną z najlepszych propozycji może być kotlet schabowy z sosem z rodzynek, który całkowicie zmienia odczucia z jedzenia. Tak przyrządzony kotlet prezentuje się i smakuje jakby był podany w 5-cio gwiazdkowym hotelu.

Zaczął korzystać z kasy samoobsługowej w Biedronce. Nagle zagotował się z wściekłości, wyjawił co go spotkałoZaczął korzystać z kasy samoobsługowej w Biedronce. Nagle zagotował się z wściekłości, wyjawił co go spotkałoCzytaj dalej

Kotlety schabowe w nowym wydaniu - rodzynkowy sos zmienia oblicze klasyki w coś o wiele lepszego

Podając schabowe do stołu nie słyszysz już zwyczajowego szczęśliwego okrzyku domowników? Zamiast tego widzisz na ich twarzach znużenie i niechęć? Jeśli w twoim domu jadane są schabowe praktycznie codziennie od wielu lat, nic dziwnego, że nie smakują jak dawniej. Aby przywrócić im dawny blask masz dwie możliwości. Jedną z nich jest zaprzestanie gotowania schabowych, co praktycznie nie jest możliwe. Drugą opcja jest urozmaicenie przepisu o nowe składniki. Poniższy przepis, który zawiera sos rodzynkowy, jest idealnym rozwiązaniem, aby panierowane kotlety ponownie były koroną twojego kulinarnego kunsztu.

Składniki:

  • 4 kawałki schabu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • olej
  • sok pomarańczowy 1 szklanka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dwie łyżki rodzynek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta mielonego ziela angielskiego

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Kotlety rozbij tak, aby ich grubość nie przekraczała 1 cm. Dopraw je solą i pieprzem.
  2. Zapanieruj je w mące, jajku oraz bułce tartej.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  4. Do rondelka wlej sok pomarańczowy, sok cytrynowy i wsyp cukier. Mieszaj i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
  5. Kiedy sos się zagotuje dodaj do niego przyprawy i rodzynki i gotuj przez 5 minut.
  6. Mąkę ziemniaczaną rozrób w odrobinie wody i wlej do sosu ciągle mieszając.
  7. Kiedy zgęstnieje przelej do sosjerki.

Taki sos ma bardzo intensywny smak, więc na początku radzimy polać kotlety jego małą ilością. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Co się stało? Podczas występu Martyniuka nagle na scenę wbiegła Edyta Górniak, ludziom opadły szczęki
  2. Coś okropnego, matka wysłała księdzu zdjęcia swojego dziecka bez ubrań. Wszystko wyszło na jaw
  3. 17 osób straciło życie nad wodą. Niedziela przyniosła kolejne tragedie
  4. Piła napar z pokrzyw 7 dni. Zupełnie oczyściła organizm, warto z nich skorzystać
  5. Mama kupiła dzieciom lody, a po chwili wyrwała je i wyrzuciła od śmieci. Poznały powód i przestały się awanturować
  6. Skrytykowali Kamilę, że w piątek je kiełbasę. Na plebanii teściowa Ani widziała co jedzą księża, wpis zamieściła w sieci
  7. Justyna Żyła szczęśliwa w ramionach tajemniczego mężczyzny. Zapomniała już o byłym mężu i publikuje wymowne zdjęcia (FOTO)

Źródło: pikio

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł