Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze.YouTube / Sklepy Groszek

Zamiast smażyć, wrzuć kotlety schabowe do piekarnika. Znamy przepis, chrupiąca panierka zachwyci rodzinę

Przepyszne kotlety schabowe są jedną z tych propozycji obiadowych, której nie oprze się żaden miłośnik mięsa. Czasami warto pokusić się na kuchenne eksperymenty, które pozwolą odświeżyć klasyczne potrawy. Tym razem możesz dowiedzieć się jak przygotować kotlety schabowe, które będą o wiele mniej kaloryczne i równie pyszne jak ich smażony odpowiednik.

Kotlety schabowe w naszym kraju mają status wręcz kultowego dania. Nietrudno znaleźć osoby, które z miłą chęcią skosztowałyby tego mięsnego specjału. Jednak mało kto podejrzewałby, że można je wykonać w o wiele lżejszej formie. Jak przygotować kotlety schabowe z piekarnika?

Zaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodziankaZaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodziankaCzytaj dalej

Kotlety schabowe z piekarnika zachwycą wszystkich domowników

Fantastyczne kotlety schabowe z piekarnika są niezwykle proste w przygotowaniu. Przepis na nie z pewnością mile zaskoczy osoby, które lubią urozmaicenia w kuchni. Zwłaszcza te wpływające korzystnie na zdrowie. Jakie produkty będą nam potrzebne do wykonania mięsnego specjału o chrupiącej panierce?

  • 800 g schabu pokrojonego w plastry o grubości około 2 cm
  • 2 jajka
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 ml mleka
  • sól i pieprz
  • olej

Dzisiaj grzeje: 1. Chcesz poprawić kondycję storczyków? Zagotuj wodę i dodaj do niej produkt, który na pewno masz w kuchni
2. Korzystając z bankomatu możesz się mocno zdziwić. Nadchodzi spora zmiana przy wypłatach

Prosty przepis na pieczone kotlety schabowe

Kiedy zaopatrzyliśmy się już we wszystkie niezbędne składniki, możemy przejść do przygotowań. Mięso rozbijamy tłuczkiem tak, aby przybrało formę cienkich plastrów. Następnie wbijamy jajka do głębokiego talerza i dodajemy do nich mleko. Całość dokładnie mieszamy. W osobnym talerzu umieszczamy mąkę, a w jeszcze jednym pokruszone płatki kukurydziane. Kotlety schabowe obtaczamy w mące, następnie w mieszance jajka z mlekiem i płatkach kukurydzianych. Delikatnie opryskujemy je olejem z obu stron.

Mięso w panierce umieszczamy na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Kotlety schabowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy z jednej strony przez 15 minut. Po tym czasie obracamy kotlety schabowe i pieczemy przez kolejnych 15 minut. Powinny przybrać złocisty kolor. Kiedy już to nastąpi, nasz specjał jest gotowy. Najlepiej serwować go z ubitymi ziemniakami i buraczkami lub mizerią.

Najlepsze newsy:

  1. Nie żyje znany, nagradzany polski dziennikarz. Zabrała go poważna choroba, tragiczne doniesienia
  2. Zamykają sklepy i szkoły, miasto objęte blokadą, radykalne kroki. Zaskakująca wiadomość z Europy
  3. Włożyła truskawki to miski z octem. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania, nigdy nie zrobi inaczej
  4. Obłędna sałatka z ogórków kiszonych. Takiego połączenia prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś
  5. 3 proste tricki sprawią, że ogórki kiszone będą idealnie chrupkie. Lepszych nie da się zrobić
  6. Media podały tragiczne wiadomości. Nie żyje prawdziwa legenda, był idolem dla pokoleń, zatrważające informacje

Źródło: mniammniam.com

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł