Kotlet schabowyyoutube / kanał: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA / kadr z filmu

Idealna panierka do kotletów schabowych, dzięki prostej sztuczce szefów kuchni zawsze wyjdzie chrupiąca jak marzenie

Kotlety schabowe najlepiej smakują z pięknie zrumienioną, chrupiącą panierką. Niestety często nie wychodzi tak jak byśmy chcieli i pyszne danie traci swój urok. Idealną panierkę możesz osiągnąć jednak bardzo łatwo, wystarczy zastosować jeden sprawdzony sposób szefów kuchni.

W polskiej kuchni próżno szukać równie pysznego dania co kotlety schabowe. Z pozoru nie jest to skomplikowana potrawa i każdy kucharz - amator przygotuje je bez trudu. Jednak warto znać trick, który pozwoli nam wznieść ich smak na kolejny poziom. Mięso nawet najlepszej jakości nie będzie mogło nas zachwycić, jeśli panierka będzie miękka, albo co gorsze spalona. Szefowie kuchni już od dawna stosują jeden prosty zabieg, który pozwala na cieszenie się idealnie chrupką i złotą panierką za każdym razem.

Żywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieŻywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieCzytaj dalej

Kotlety schabowe z chrupiącą panierką - prosty sposób

Kotlety schabowe uwielbiamy za ich szybkość przygotowania. Wystarczy dosłownie 20 minut, by z kawałków surowego mięsa stworzyć arcydzieło. Przy takich pysznościach nawet banalne dodatki jak tłuczone ziemniaki czy mizeria błyszczą niczym gwiazdy. Trudno wyobrazić sobie lepsze niedzielny obiad niż to połączenie. Sycące kotlety sprawdzą dla osób, które potrzebuję wiele energii do działania, bądź po prostu są wielbicielami polskiej sztuki kulinarnej.

Potrzebujesz:

  • 4 kotlety schabowe po ok 150 g
  • mleko
  • jajko
  • 50 ml bardzo zimnej wody gazowanej
  • 4 łyżki mąki
  • 100 gram smalcu
  • 100 gram bułki tartej
  • sól, pieprz
  • nieco oleju

Dzisiaj grzeje:

  1. Rząd podjął decyzje w nocy. Polacy mają kategoryczny zakaz do 15 września
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Fenomenalne odkrycie w Izraelu. Opisano je w samej Biblii

Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, przed tym zabiegiem warto włożyć je pomiędzy folię spożywczą, aby nie narobić bałaganu. Rozbite na cienko kotlety solimy i pieprzymy według naszych preferencji. Kotlety schabowe moczymy w mleku i pozostawiamy na kilka godzin - idealnie na całą noc. Po tym czasie odsączamy nadmiar mleka i wklepujemy odrobinę oleju w kotlety. W miseczce roztrzepujemy jajko z dodatkiem wody gazowanej - to właśnie ona sprawi, że panierka będzie chrupiąca i puszysta. W oddzielnym talerzyku kładziemy mąkę, a w kolejnym bułkę tartą. Kotlety najpierw umieszczamy w mące, potem w jajku z wodą, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy kotlety schabowe, aż staną się pięknie złociste. Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.

Podobny przepis na kotlety z chrupiącą panierką znajdziemy także na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na platformie Youtube.

Dziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nógDziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nógCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. "Nasz nowy dom" zagrożony? Już jutro Polsat wyemituje 200 odcinek, ale sukcesu Katarzynie Dowbor pozazdrościł TVN
  2. Zwołują sztab kryzysowy w kancelarii Morawieckiego. Sytuacja jest fatalna
  3. Babcia Marysia ma 88 lat i robi najpyszniejsze pierogi ruskie. Tomasz w życiu nie jadł lepszych, pokazał krok po kroku jak je robić
  4. 1 prosty trick sprawi, że schabowe będą idealnie kruche i soczyste. Korzystają z niego najlepsi kucharze
  5. Spróbujesz raz i poprosisz o dokładkę. Pyszna surówka z buraka i selera
  6. Justyna Żyła pokazała, jak spędza czas z dziećmi. Co na to Piotr? (FOTO)

Źródło: wymakowane

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł