Kotlety z piersi kurczaka
pixabay.com

Kotlety z piersi kurczaka

Fit schabowe, czyli kotlety z piersi z kurczaka. Fit schabowe, czyli kotlety z piersi z kurczaka. Tak naprawdę to, czy są fit, będzie zależało od tego, w czym je obtoczymy. Ale zanim o samych kotletach. Pierś z kurczaka to bardzo chude mięso, które ma dużo dobrze przyswajalnego białka. Co za tym idzie, jest chętnie polecane przez dietetyków. Warto tu zaznaczyć, że obawy związane z antybiotykami i hormonami w kurczakach są niesłuszne. Wynika to z tego, ze polskie prawo zabrania stosowania hormonów podczas chowu kurcząt, natomiast użycie antybiotyków musi być ściśle uzasadnione, a zwierzęta, u których były podawane, przechodzą karencję przed ubojem. Zatem można śmiało sięgać po nasze polskie (bo innych w sklepach nie znajdziecie) piersi z kurczaka.

Klasyczne kotlety z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej.

Najprostszy przepis na kotlety z kurczaka. Idealne do szybkiego przygotowania obiadu dla całej rodziny. Możesz przygotować ich więcej i np. zamrozić, ale pamiętaj, że pod odmrożeniu i ponownej obróbce cieplnej, nie będą już tak chrupiące, jak za pierwszym razem.

SKŁADNIKI

  • 700 g piersi z kurczaka (dwie podwójne piersi),
  • sól,
  • jajko,
  • 100 ml mleka,
  • bułka tarta,
  • masło klarowane.

PRZYGOTWANIE

Przekrój piersi wzdłuż, tak aby powstały oddzielnie kotlety. Oczyść piersi z żyłek i białych błon. Możesz je lekko rozbić, aby były cieńsze. Oprósz mięso solą i odstaw na bok. Wbij jajka do miski i rozbełtaj je. Możesz dodać łyżkę wody. Do drugiej miski wysyp bułkę tartą. Rozpuść na patelni masło klarowane. Osolone piersi włóż na 2-3 minuty do mleka, a następnie do jajka. Obtocz je w bułce tartej i od razu przekładaj na patelnię z masłem. Kotlety będą gotowe, gdy będziesz je smażyć około 3 minut z każdej strony. Kotlety podawaj z ziemniakami i np. buraczkami przygotowywanymi na ciepło.

Kotlety nie tylko w panierce

Pierś z kurczaka to na tyle wdzięczne mięso, że można z niego przygotowywać różne warianty kotletów. Warto zaproponować domownikom czasem coś innego, np. kotlety z żółtym serem i pieczarkami.

SKŁADNIKI

  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 200 g dowolnego żółtego sera,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 jajko L,
  • sól pieprz,
  • 2 łyżki mąki.

PRZYGOTOWANIE

Pierś z kurczaka oczyść z błon i umyj oraz osusz. Pokój w dosyć drobną kostkę i posyp solą. Wymieszaj i odstaw na bok. Do drugiej miski zetrzyj na większych oczkach ser. Wymieszaj go z jajkiem, posiekaną cebulą oraz mąką. Oczyść pieczarki i pokrój w drobną kostkę. Przerzuć je do miski z serem. Dodaj teraz pokrojoną pierś z kurczaka i wszystko dobrze wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej. Musi być bardzo gorący, aby szybko ściął kotlety. Formuj małe kotleciki i przekładaj na patelnię. Smaż, aż się zarumienią, około 5-6 minut na każdej stronie. Pierś nie może być surowa. Gotowe kotlety możesz podać z ryżem lub ziemniakami.

Kotleciki z piersi z kurczaka w mące kukurydzianej

Kotlety w innymi wydaniu, zbliżonym do tych z najlepszej fast foodowej restauracji z panem z wąsem w logo. W domowej wersji będą jeszcze smaczniejsze. Podaj je z domowymi frytkami i ketchupem oraz np. sałatką colesław.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • mleko do rozbełtania jajka,
  • mąka kukurydziana,
  • ulubione przyprawy do kurczaka,
  • olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE

Mięso oczyść z błon. Pokrój w poprzek i lekko przyciśnij dłonią, aby spłaszczyć je na małe kotlety. Obsyp je ulubionymi przyprawami. Odstaw, niech mięso „przegryzie” się z przyprawami. Rozbełtaj jajka z odrobiną mleka. Na drugim z talerzy wysyp mąkę kukurydzianą. Panieruj mięso według schematu: najpierw w jajku, potem w mące i jeszcze raz w jajku, i ponownie w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż kotleciki około 5-7 minut, aż uzyskają zloty kolor. Mięso będzie soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące i bardzo aromatyczne.

Kotlety z piersi kurczaka są bardzo proste w przygotowaniu, nie ważne w jakim wariancie. Uwielbiają je dorośli i, co istotne, dzieci, które nie zawsze chętnie jedzą mięso. Królują od lat na stołach całego świata ponieważ można je znaleźć w Amerykańskim domu obok np. purée ziemniaczanego czy w Austrii w towarzyskie pieczonych ziemniaków.

Następny artykuł