Smakosze.pl Przepisy Kremowy serek kanapkowy z czosnkiem i szczypiorkiem
canva/stockphotostudio, Getty Images Signature

Kremowy serek kanapkowy z czosnkiem i szczypiorkiem

14 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Aby zacząć dzień z pełnią energii i dobrym humorem zawsze warto postarać się o przygotowanie zdrowego i pożywnego śniadania. Takim pomysłem może być poniższy kremowy serek kanapkowy z czosnkiem i szczypiorkiem. Jest delikatny jak chmurka w konsystencji, a w smaku zachwyca intensywnością i świeżością.

Serek kanapkowy niejednokrotnie uratował już wielu ludziom dzień, gdy okazało się, że w lodówce nie znajduje się zbyt wiele produktów. Przygotowanie takiego serka zajmuje kilka chwil, a efekt pozwala cieszyć się pysznym posiłkiem całej rodzinie.

Jako biały ser polecamy używać kremowych wariantów przeznaczonych ściśle do smarowania pieczywa. Zwykły biały twaróg nie ma tak puszystej i delikatnej faktury, przez co podczas smarowania nie będzie się dobrze rozprowadzał.

Przepis na ser kanapkowy z czosnkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 300 g białego sera

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mleka

  • pieprz kolorowy

  • sól

  • szczypiorek świeży

Zacznij od obrania czosnku ze skórki i rozdrobnienia go. Możesz zrobić to za pomocą zwykłego noża i drobnego posiekania lub wyciskarki do czosnku . Wybór należy do ciebie. Rozdrobniony czosnek umieść w miseczce.

Serek przepuść przez maszynkę do mielenia przynajmniej dwukrotnie, żeby uzyskać puszystą, a zarazem kremową fakturę. Wrzuć zmielony ser do czosnku, dodaj 3 łyżki mleka, sól, świeżo mielony kolorowy pieprz oraz świeżo siekany szczypiorek.

Wymieszaj masę bardzo dokładnie i wstaw ją do lodówki na przynajmniej 30 minut. Dzięki temu smaki dobrze się przegryzą, a sam serek nabierze jeszcze lepszej konsystencji. Podawaj ze swoim ulubionym pieczywem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile dni możemy przechowywać w lodówce śledzie. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Serek kanapkowy

Źródło zdjęcia: canva/papkin, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy