Królik i jego mięsoClaus Ableiter/ Wikimedia Commons/ CC 3.0

Mało kto wie, najzdrowsze mięso bez trującej chemii. Nie ryba i nie kurczak, będziesz zdumiony

Nie da się ukryć, że królik uchodzi za wykwintne mięso, które jest nie lada frykasem. Okazuje się, że warto je zajadać częściej. Jest zdrowsze od drobiu i ryb, a jego walory smakowe sprawiają, że nie sposób się mu oprzeć. Królik może nam dostarczyć wielu cennych składników odżywczych bez zbędnych dodatków.

Królik jest prawdziwym rarytasem, który nieczęsto gości na naszych stołach. Przeważnie raczymy się jego mięsem przy uroczystościach, jednak na co dzień mało kto po niego sięga. Warto sięgać po niego częściej.

Mało kto pomyślałby, że królik jest tak zdrowym mięsem

Smakowity królik przypomina odrobinę drób, jednak jest bardziej wyrazisty w smaku. Wielu smakoszom jego mięso może kojarzyć się z wybornym pasztetem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać z niego inne smakołyki. Z pewnością bigos z takim dodatkiem smakowałby obłędnie.

Królik jest idealną propozycją dla smakoszy, którym doskwierają alergie i problemy gastryczne. Mięso z tego zwierzęcia cechuje się lekkostrawnością i niewielką zawartością tłuszczu. Jedząc królika, nie musimy się również obawiać o poziom cholesterolu.

Powyższe cechy sprawiają, że królik jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą nieco stracić na wadze. Nie można zapomnieć o tym, że znajdziemy w nim cenny tłuszcz linolenowy. Uważa się, że zapobiega on chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Połknąłeś ość? Bardzo niebezpieczna sytuacja, podpowiadamy co musisz zrobićPołknąłeś ość? Bardzo niebezpieczna sytuacja, podpowiadamy co musisz zrobićCzytaj dalej

Warto zauważyć, że królik jest również źródłem dobrze przyswajalnego białka. Pod tym względem przewyższa on inne mięsa. Nasz organizm jest w stanie przyswoić aż 90% takiego białka. Ponadto królik zawiera go o 20% więcej od innych produktów mięsnych.

Czym jeszcze może nas zaskoczyć królik?

Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Polki, królik może pomóc nam w oczyszczeniu żył. Jego mięso jest wskazane dla osób, którym doskwiera nadciśnienie oraz choroby układu sercowo-naczyniowego. Jednak to jeszcze nie koniec plusów.

Okazuje się, że królik może nam dostarczyć wielu witamin oraz związków mineralnych. Warto wyszczególnić witaminy z grupy B oraz żelazo, kobalt, cynk i miedź. Dzięki takim składnikom odżywczym nasz organizm będzie lepiej funkcjonował.

Smakowity królik dobrze sprawdza się jako potrawa dla niemowląt. Jest on dobrym wyborem, jeśli chodzi o rozszerzanie jadłospisu dzieci o mięso. Oczywiście w takiej sytuacji nie powinno być ono mocno przyprawione i najlepiej ugotować je na parze.

Królik z pewnością powinien częściej gościć w naszym jadłospisie. Można go upiec, ugotować w sosie i przygotować na jego bazie smakowitą zupę. Jeśli chcemy zrobić rosół z królikiem, powinniśmy pamiętać o 5 istotnych zasadach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł