krówkafacebook

Na zdjęciu krówki jest jedna przykra rzecz. Dostrzeżesz ją i wrócą posępne wspomnienia

Krówki są kochane zwłaszcza przez dzieci. Są nie tylko słodkie i pyszne, ale dzięki swojej ciągnącej konsystencji dostarczają sporo zabawy podczas jedzenia. Jest jednak jedna bardzo irytująca rzecz, która przydarzyła się każdemu podczas jedzenia tych przysmaków.

Krówki to półmiękkie mleczne cukierki toffi. Te najlepsze mają twardą skorupkę zewnątrz, a w środku zachowują ciągnącą, prawie "płynną" konsystencję. Uwielbiane są zwłaszcza przez dzieci. Każdy z nas pamięta jednak jeden, denerwujący fakt na temat tych cukierków.

Tylko 1% Polaków zna nazwę najszybszej zupy świata, gotuje się w 2 min. Rozpoznajesz?Tylko 1% Polaków zna nazwę najszybszej zupy świata, gotuje się w 2 min. Rozpoznajesz?Czytaj dalej


Krówki znane są także jako ciągutki mleczne albo pomadki mleczne


Jest to jeden z najpopularniejszych polskich wyrobów cukierniczych, sprzedawany na całym świecie i kochany również w naszym kraju. Na rynku dostępnych jest wiele marek, a ręcznie wytwarzane "Krówka Szczecinecka" i "Krówka Opatowska" zostały wpisane na listę produktów regionalnych.


Konsystencja krówki zależy od dwóch rzeczy - tego, jak została przygotowania i jej świeżości. Świeże krówki są bardziej ciągnące, im dłużej są przechowywane, tym bardziej krystalizują się i robią się kruche w środku. Krówki wytwarzane ręcznie są bardziej miękkie i ciągnące. Z tą właśnie właściwością tych słodyczy wiąże się nasz przykry fakt, do którego jeszcze wrócimy.


Receptura zawiera zwykle mleko (czasem sojowe, dla osób z nietolerancją laktozy i wegan), cukier, a czasem także masło, śmietankę i cukier waniliowy. Klientów kuszą także różne smaki. Na przykład owocowe, kakao,kawa, orzech, lukrecja. krówki o smaku sojowym, a także wersje z mleka sojowego dla konsumentów nietolerujących laktozy. Krówki mogą być przygotowywane w domu w dość prosty sposób.

Dzisiaj grzeje: 1. Ubogi chłopiec nie może patrzeć jak inne dzieci jedzą w szkole. Zgotowali mu niespodziankę życia

2. W panice robili wszystko, by chronić się przed koronawirusem. Film z samolotu odbiera mowę


Zarówno te, które są wytwarzane w domu jak i te robione w fabryce przyrządza się mieszając i podgrzewając składniki i w ten sposób uzyskuje się krówkową masę, którą wylewa się na płaską powierzchnię i zostawia do zastygnięcia. Wtedy tnie się taki blok na pojedyncze cukierki.


Bardzo często pakowane w papierek krówki są jeszcze trochę ciepłe i papier mocno się do nich przykleja. Potem nie sposób rozpakować cukierka tak, by usunąć cały papierek. Prawie każdy kiedyś zjadł takie kawałeczki papieru. Albo przez przypadek, albo po prostu zniecierpliwiając się próbami usunięcia go. Każdy z nas chyba niejednokrotnie zjadł ten papierek będąc dzieckiem.

krówka z papierkiemkrówka z papierkiem

Najlepsze newsy:

  1. Fani skoków zamarli podczas skoku Stocha. Tragiczny w skutkach koniec konkursu był bliski
  2. Cena pączków u Magdy Gessler zwala z nóg. Trzeba wydać jeszcze więcej niż w zeszłym roku
  3. W McDonald's doszło do horrendum. Rodzice nie będą już tak chętnie brać tam dzieci?
  4. Gessler oszukiwała wszystkich? Była pracownica twierdzi, że widziała wszystko i przerwała milczenie
  5. Cennik sejmowej restauracji ścina z nóg. Naleśnik 2 zł, kaszanka 3 zł, schab 5 zł cała lista powala
  6. Przewlekłe zapalenie trzustki. Objawy i sposoby leczenia

Źródło: Wikipedia

Następny artykuł