Szynka pieczona
Pixabay / RetaE

Krucha i soczysta pieczona szynka – bez konserwantów

Ładnie opakowane i na pozór nieskazitelne plastry gotowej szynki wypierają domowe wędliny. Wiadomo jednak, że tego typu mięsne wyroby zawierają dużo konserwantów i ulepszaczy, które nie są dobre dla zdrowia. W zamian za to warto upiec szynkę w domu. Sprawdź nasz przepis na pieczoną szynkę!

Dlaczego pieczona szynka jest lepsza niż kupna?

Wchodzisz na dział mięsny, a tam aż roi się od propozycji wędlin na Twoją kanapkę. Nie daj się jednak zwieść nazwami „szynka jak domowa” czy „szynka babuni”. To właśnie w marketach sprzedawane są wędliny wątpliwej jakości. Dlaczego naprawdę nie warto po nie sięgać? Większość takich wyrobów zawiera fosforany, karageny, wzmacniacze smaku, a przede wszystkim szkodliwe konserwanty: azotyn sodu czy mleczan potasu. Wątpimy w to, że nasze babunie dodawały lub dodają takie ulepszacze do domowych wyrobów. Naturalnie pieczona szynka zrobiona przez nas będzie o wiele zdrowsza!

Dobra wędlina, czyli co powinno znaleźć się w pieczonej szynce

Podstawą zdrowej, domowej szynki jest oczywiście dobre mięso. Warto wydać parę złotych więcej i mieć pewność, że kupiony przez nas kawałek mięsa jest świeży i delikatny. Wybierajmy drobne, zaufane sklepy mięsne – i niech nie skuszą nas ogromne promocje w supermarkecie. Pamiętaj, że wędlina powinna zawierać tylko sól i inne przyprawy, nic więcej. Taka właśnie może być pieczona szynka przygotowana przez Ciebie – aromatyczna, krucha i smaczna dzięki dobrej jakości mięsu i sposobowi pieczenia. Naturalna, bez konserwantów.

Przepis na pyszną pieczoną szynkę na kanapkę

Receptura przygotowania domowej wędliny jest naprawdę prostsza, niż Ci się wydaje. Tak naprawdę nie musisz się ograniczać; jeśli lubisz mięso wieprzowe, na kanapce znakomicie sprawdzi się również pieczona karkówka, a jeśli jesz tylko mięso drobiowe, na pewno zasmakujesz w pieczonej piersi kurczaka. W tym artykule podajemy Ci najbardziej podstawowy przepis na kruchą szynkę domowej roboty. Kto wie, może przekonasz się do takiej zdrowej alternatywy przygotowywania wędlin na kanapkę?

Składniki:

  • 1,5-2 kg świeżej szynki (najlepiej „kulki”)
  • 2 litry wody
  • szklanka bulionu warzywnego do podlewania szynki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawy: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie
  • sól
  • pieprz


Jak upiec domową szynkę?

Przygotuj zalewę. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Przestudź ją, dodaj 3 łyżki soli, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżkę majeranku i 3-4 ząbki czosnku. Umyj szynkę i dokładnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.

Włóż szynkę do garnka z zalewą i odłóż w bardzo chłodne miejsce na 2 dni (do lodówki lub piwnicy). Ważne, żeby w tym czasie co jakiś czas wyrabiać i ugniatać mięso (wystarczy 5 razy w ciągu 2 dni). Dzięki temu dobrze przejdzie solą i będzie smaczniejsze.

Po 2 dniach wyjmij szynkę z zalewy. Osusz ją ręcznikiem i włóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Dodaj sól i pieprz na wierzch pieczeni oraz zioła wedle uznania. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw szynkę w naczynia bez przykrycia. Piecz ją w zależności od tego, ile waży. Przelicznik jest prosty: 1 kg to 1 godzina pieczenia. W tym przypadku będzie to około 1,5 godziny przy szynce ważącej 1,5 kg.
Uważaj, żeby szynka nie przypaliła się z wierzchu podczas pieczenia. Umieść ją na niższym poziomie w piekarniku i reguluj temperaturę pieczenia w międzyczasie.

Podlewaj szynkę bulionem i sosem powstałym podczas pieczenia. Dzięki temu Twoja domowa szynka nie będzie sucha, tylko soczysta. Pod koniec przełóż szynkę na wyższy poziom – wtedy ładnie się zarumieni i będzie wyglądać apetyczniej.

Po upływie czasu pieczenia nakłuj szynkę zaostrzonym drewnianym patyczkiem. Szynka jest upieczona, kiedy z otworka nie wypływa na wierzch sok. To znaczy, że można wyjąć ją z piekarnika.

Tak upieczoną szynkę możesz spożyć na gorąco do obiadu lub ostudzić i zjeść na zimno. Pieczona domowa szynka doskonale smakuje na tradycyjnej kanapce z żółtym serem, pomidorem, cebulką i sałatą. Doskonale sprawdza się również w roli rulonika; taki rulonik z szynki możesz wypełnić np. pastą jajeczną lub marynowanymi szparagami!

Następny artykuł