Smakosze.pl Przepisy Kruche, niesamowite smakowite ciasto na pierogi na kefirze
canva/lauraag

Kruche, niesamowite smakowite ciasto na pierogi na kefirze

31 stycznia 2022

Ruskie o doskonale doprawionym farszu w przyjemnie miękkim cieście skuszą niemalże każdego. Użyjcie kefiru, a nie będziecie mieli problemu z lepieniem i zapomnicie o rozklejających się podczas gotowania pierogach. Sprawdźcie nowy przepis na naprawdę plastyczne ciasto z niebiańsko smacznym klasycznym farszem.

Niedawno podpowiadaliśmy wam jak przygotować pyszne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków. Teraz na tapet bierzemy kultowe ruskie i proponujemy wam pyszną modyfikację obiadowego klasyka. Do ciasta dodajcie kefiru, a wyjdzie delikatne jak nigdy wcześniej, doskonale uzupełniając smak serowo-ziemniaczanego farszu.

Przepis na wyborne pierogi ruskie z dodatkiem kefiru

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki

  • 2 duże opakowania kefiru

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1- 1,5 kg mączystych ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 250 - 300 g twarogu półtłustego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny soli.

Składniki farszu łączymy ze sobą jeszcze, gdy ziemniaki są gorące. Doprawiamy masę solą oraz pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Z kefiru i mąki wyrabiamy ciasto. Solimy je. Powinno łatwo odchodzić od ręki.

Jeśli masa się lepi, warto dodać nieco więcej mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego okręgi. Wypełniamy je farszem i zlepiamy ich brzegi przy pomocy widelca.

Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubioną okrasą . Smacznego.

Pierogi podsmażone na talerzu
Pierogi najlepiej smakują po podsmażeniu

Źródło zdjęcia: canva/Atide

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zaciszekuchenne

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy