
Zrobiła większą rewolucję w polskiej kuchni niż Gessler. Pokazała obiady za 5 zł, a i tak z niej drwiono i wyśmiewano
Najsłynniejsza kucharka w Polsce zyskała ogromną popularność. Nikt przed nią nie zmienił oblicza polskiej kuchni tak bardzo jak ona. Autorka "365 obiadów za 5 zł" nie cieszyła się jednak wyłącznie dobrą sławą.
Kucharka, która na zawsze odmieniła sposób gotowania, jedzenia i obyczajowości, była równie popularna co dziś Magda Gessler. Lista jej zasług jest właściwie tak długa, że mogłaby stanowić doskonały materiał na książkę lub film. Jedna z największych celebrytek XIX wieku napisała klasyczną już książkę kucharską, w której poleca obiady na każdy dzień roku. Jej przepisy i dania były wówczas rewolucyjne i niemal wszyscy cenili jej rady, ale kucharka potrafiła też bez ogródek przyznać, że zasługuje na miano królowej kulinariów. "Śmiało, bez zarozumienia co do mojej znajomości kulinarnej, powiedzieć mogę: Nie mam dziś w języku polskim konkurencji w tym kierunku" - powiedziała o sobie Lucyna Ćwierczakiewiczowa.
Kucharka z XIX wieku zyskała większy rozgłos niż najlepsi szefowie kuchni. Nauczyła gotować miliony Polaków, ale ludzie i tak zazdrościli jej sławy
Kucharka, którą równie mocno kochano, co nienawidzono, nieźle namieszała w polskiej kuchni. Już w 1860 roku napisała książkę "365 obiadów za 5 zł", którą mogą doskonale pamiętać starsze pokolenia. Tytuł stał się bestsellerem i doczekał się aż 20 wznowień. Lucyna Ćwierczakiewiczowa zasłynęła też jednak z błyskotliwych i krytycznych wypowiedzi dotyczących ówczesnej obyczajowości, które przez trzydzieści lat publikowała na łamach tygodnika dla kobiet "Bluszcz". Uczyła Polki dobrego smaku - nie tylko w kuchni, ale też w kwestiach mody. Zdarzało jej się publicznie skomentować nieudane kreacje, zły stan zdrowia zamożnych spowodowany złą kuchnią czy przestarzałe i nierozsądne podejście do higieny.
Dzisiaj grzeje:
- Polskę obiegły tragiczne informacje. Nie żyje Ewa Tyburczyk
- Ogromna rewolucja w Aldim. Właśnie potwierdzili, ostateczne pożegnanie już wkrótce
- Waloryzacja 2021 może być największa od dekady. Znamy już pierwsze kwoty
Prawdziwa kuchenna rewolucja miała jednak swoja cenę. Ćwierczakiewiczowa zarabiała sumy, o których literaci i publicyści mogli pomarzyć. Honorarium za jej najsłynniejsza książkę kucharską znacznie przekraczało wynagrodzenie Sienkiewicza czy Prusa. Za kolejne nakłady tytułu - przekraczające liczbę wydań Mickiewicza i Słowackiego - kucharka mogła kupić aż trzy majątki ziemskie, ale mimo to pozostała dość skąpa i niemal wszystko chciała kupować za pół albo ćwierć ceny. Ogromna sława, skąpstwo i kłótliwość przysporzyły jej licznych wrogów, przez co zazdrośni i mniej majętni nazywali ją złośliwie "babskiem" i "Ćwierćakiewiczową". Jej inspirujące dzieło możemy kupić do dziś - na Instargamie chwali się nim między innymi Kuchnia Pysznościowa.
Najlepsze newsy:
- Z ostatniej chwili: Nie żyje Kinga Domańska
- Brat Jacka Kurskiego nie chce go znać? Wielki konflikt, o którym się nie mówi: "Odreagowujesz kłamliwym atakiem na rodzinę"
- IMGW wydał pilne ostrzeżenie. Na południu Polski będzie niebezpiecznie
- Piła napar z pokrzyw 7 dni. Zupełnie oczyściła organizm, warto z nich skorzystać
- Mama kupiła dzieciom lody, a po chwili wyrwała je i wyrzuciła od śmieci. Poznały powód i przestały się awanturować
- Skrytykowali Kamilę, że w piątek je kiełbasę. Na plebanii teściowa Ani widziała co jedzą księża, wpis zamieściła w sieci
- Adam Małysz czuje się skrzywdzony przez kibiców. Szczera wypowiedź mistrza
Źródło: Polskie Radio 24
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł