Kuchniapixabay.com/Annett_Klingner;east news/ MIMMO CHIANURA; TRICOLORS/East News; TRICOLORS/East News

Tajemnice kuchni Watykanu. Jadłospisy Jana Pawła II, Benedykta XVI i Franciszka znacząco się różniły

Kuchnia w Watykanie dokłada największych starań do tego, aby głowa Stolicy Apostolskiej, dostawała wyselekcjonowane menu pełne prawdziwych dobroci. Dla wielu smakoszy ten temat był prawdziwą zagadką. W książce gwardzisty Davida Geissera pod tytułem "Papieska Gwardia Szwajcarska. Buon appetito" możemy znaleźć dokładne przepisy na potrawy uwielbiane przez samego Jana Pawła II, Benedykta XVI czy papieża Franicszka.

Kuchnia w Watykanie zawsze postawiona jest przed prawdziwym wyzwaniem. Chodzi o skomponowanie posiłków, którymi będzie częstować samego Papieża. Okazuje się, że Jan Paweł II, Benedykt XVI i Papież Franciszek mieli bardzo różne upodobania kulinarne.

Papież cieszy się uznaniem nie tylko wśród katolików, ale ludzi na całym świecie, którym nie po drodze z wyznawaniem jakiejkolwiek religii. Co więcej, Watykan jest miejscem urzędowania szwajcarskich gwardzistów, których zadaniem jest strzeżenie bezpieczeństwa i porządku wśród mieszkańców. Jak prezentują się jadłospisy Papieży? To pytanie, które wzbudzało duże zainteresowanie.

Kuchnia Watykanu to już nie tajemnica dzięki książce jednego z gwardzistów

"Papieska Gwardia Szwajcarska. Buon appetito" to książka, którą wydał jeden z gwardzistów, David Geisser. Pozycja ta porusza kwestie kulinarne i przede wszystkim uchyla rąbka tajemnicy na temat ulubionych przepisów trzech ostatnich papieży. Ujęto w niej jadłospis Jana Pawła II, Benedykta XVI oraz papieża Franciszka.

David Geisser to jeden z wybitnych kucharzy, który rozpoczął swoją karierę w wieku 18 lat w Zurychu. Miał okazję gotować w najlepszych restauracjach, jednak pewnego dnia podjął bardzo ważną decyzję, która zmieniła całe jego życie. Wstąpił do Gwardii Szwajcarskiej.

Lewandowska zdradziła przepis na ulubione wigilijne danie męża. Niestety, Robert nie wróci do Polski na wieczerzę wigilijnąLewandowska zdradziła przepis na ulubione wigilijne danie męża. Niestety, Robert nie wróci do Polski na wieczerzę wigilijnąCzytaj dalej

- Zrobiłem to, co wcześniej zrobił mój ojciec, który także służył w tej ważnej dla każdego mojego rodaka formacji – opowiedział w jednym z wywiadów.

Każdy z papieży pochodził z innych stron, jednak łączyło ich gustowanie w prostych potrawach

Jak wiadomo, Jan Paweł II był polakiem, Benedykt XVI urodził się w Niemczech, a sprawujący obecny urząd na Piotrowym Tronie Franciszek to rodzony Argentyńczyk. Oczywistym jest zatem, że każdy z nich wychował się na zupełnie innej kuchni i gustował przez to w różnego rodzaju potrawach, które były charakterystyczne dla kraju pochodzenia.

W książce Davida Geissera nie znajdziemy jednak wykwintnych potraw, bazujących na drogich i wyszukanych produktach. Papieży łączyło zamiłowanie do prostych dań, co dla niektórych okazało się niemałym rozczarowaniem. Mogłoby się wydawać, że przecież jadłospisy tak ważnych osobistości obfitują w wykwintne i skomplikowane przepisy.

Z jakich potraw składały się jadłospisy papieży?

Jan Paweł II uwielbiał pierogi, które wpisały się już w prawdziwą klasykę kuchni polskiej. Najbardziej lubił te z kapustą i grzybami, jednak lubił również te w słodkim wydaniu, a więc z nadzieniem z truskawek lub jagód. Jeśli chodzi o przygotowanie perfekcyjnych, polskich pierogów z kapustą i grzybami, przepis podawaliśmy w tym artykule, Pierogi starali się odtworzyć najwięksi entuzjaści kuchni włoskiej, przez co dania polskie mieszały się z klasycznym makaronem czy daniami mięsnymi z dodatkiem włoskich wędlin.

Polski papież prosił często o klasyczne kopytka z bułką tartą i masłem, przy czym jego współpracownicy wybierali włoskie gnocchi ze świeżym pesto. Jeśli chodzi o desery, najczęściej wybierał szarlotkę z polskimi jabłkami czy świeże truskawki prosto z Kaszub. Przypominamy o przepisie na klasyczne kopytka, który znajdziecie tutaj.

Kiedy stanowisko objął Benedykt XVI z Niemiec, jadłospis uległ modyfikacji. Od tego momentu na stołach gościła sałatka ziemniaczana z dodatkiem parówek, biała kiełbasa z cebulą czy pieczeń wieprzowa. Jego ulubionym deserem były pieczone wiśnie z dodatkiem bitej śmietany. Franciszek upodobał sobie za to klasyki Argentyńskiej kuchni, a w tym empanadas z sałatką z papryki czy colita de cuadril, które składa się z pieczonego na grillu steka z wołowiny. Mogłoby się wydawać, że ta pozycja jest prawdziwie wykwintna. Nic bardziej mylnego, ponieważ podaje się ją w praktycznie każdej, ulicznej budce na przedmieściach Argentyny. Dulce de leche, czyli pudding przygotowany z mleka, jajek, wanilii i owoców to ulubiony, słodki przysmak Franciszka. Podawany razem z kawą uchodzi za prawdziwy rarytas.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł