Chleb z cukrem dawniej był najlepszą przekąską dla wszystkich dzieci wychowujących się przed kilkunastoma laty. Jeśli tęsknisz do tego smaku, mamy dla Ciebie wspaniałe wieści. Istnieje bowiem sposób, aby nieco podrasować starą klasykę. Wystarczy podsmażyć chleb, aby nadać mu jeszcze lepszego smaku.
Chleb z cukrem stanowi dzisiaj pewien relikt przeszłości, choć ciągle żyje we wspomnieniach starszych smakoszy. Jego przyrządzenie jest banalne i szybkie, a w efekcie daje smaczny i energetyczny przysmak.
Czy skórka od kiwi jest jadalna? Wyjaśniamy wątpliwości
CZYTAJ DALEJPodrasowanie całości nie wymaga od gotującego żadnych specjalnych zdolności, polega bowiem jedynie na podsmażeniu kromki pieczywa na maśle. Chrupiący chleb ze złocistą skórką idealnie komponuje się ze słodkim cukrem.
Przepis na najlepszy chleb z cukrem
Składniki:
4 kromki chleba białego
5 łyżek cukru
2 łyżki masła
śmietana 18%
Zacznij od odkrojenia z bochenka czterech kromek o dość dużej grubości. Każdą z nich posmaruj z obu stron cienką warstwą masła. Dla łatwiejszego rozprowadzania możesz wyjąć tłuszcz z lodówki na 30 minut przed gotowaniem.
Suchą patelnię postaw na palniku, ustaw go na średnią moc i ogrzej naczynie. Następnie wyłóż na patelnię chleb z masłem i smaż z obu stron na złocisty kolor, aż do uzyskania chrupiącej skórki.
Przełóż kromki na talerz, nałóż na nie pokaźną ilość śmietany, posyp ją cukrem i podawaj. Przekąska najlepiej smakuje jeszcze ciepła, od razu po zdjęciu z patelni. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.
Źródło zdjęcia: canva/10255185_880, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych porad
Oszałamiająca smakiem pasta z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do kanapek
Źródło: Przepis własny