Smakosze.pl
Chleb z cukrem

facebook.com/Kateryna Matvieieva

Kultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukrem

1 Maja 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Chleb z cukrem dawniej był najlepszą przekąską dla wszystkich dzieci wychowujących się przed kilkunastoma laty. Jeśli tęsknisz do tego smaku, mamy dla Ciebie wspaniałe wieści. Istnieje bowiem sposób, aby nieco podrasować starą klasykę. Wystarczy podsmażyć chleb, aby nadać mu jeszcze lepszego smaku.

Chleb z cukrem stanowi dzisiaj pewien relikt przeszłości, choć ciągle żyje we wspomnieniach starszych smakoszy. Jego przyrządzenie jest banalne i szybkie, a w efekcie daje smaczny i energetyczny przysmak.

Kiwi

Czy skórka od kiwi jest jadalna? Wyjaśniamy wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Podrasowanie całości nie wymaga od gotującego żadnych specjalnych zdolności, polega bowiem jedynie na podsmażeniu kromki pieczywa na maśle. Chrupiący chleb ze złocistą skórką idealnie komponuje się ze słodkim cukrem.

Przepis na najlepszy chleb z cukrem

Składniki:

  • 4 kromki chleba białego

  • 5 łyżek cukru

  • 2 łyżki masła

  • śmietana 18%

Zacznij od odkrojenia z bochenka czterech kromek o dość dużej grubości. Każdą z nich posmaruj z obu stron cienką warstwą masła. Dla łatwiejszego rozprowadzania możesz wyjąć tłuszcz z lodówki na 30 minut przed gotowaniem.

Suchą patelnię postaw na palniku, ustaw go na średnią moc i ogrzej naczynie. Następnie wyłóż na patelnię chleb z masłem i smaż z obu stron na złocisty kolor, aż do uzyskania chrupiącej skórki.

Przełóż kromki na talerz, nałóż na nie pokaźną ilość śmietany, posyp ją cukrem i podawaj. Przekąska najlepiej smakuje jeszcze ciepła, od razu po zdjęciu z patelni. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Chleb z cukrem

Źródło zdjęcia: canva/10255185_880, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis własny

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik

Przepisy

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Czytaj więcej >
Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę

Przepisy

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe

Czytaj więcej >
Babciny przepis na idealne racuchy

Przepisy

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Czytaj więcej >
Malinowe ciasto bez pieczenia - prosty przepis

Przepisy

Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend

Czytaj więcej >
Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >