Czy ten kurczak jest świeży?pixnio.com CC0

Jak sprawdzić czy kurczak jest świeży? Wystarczy spojrzeć w jedno miejsce

Jeśli nie wiesz, czy twój kurczak jest świeży, musisz zerknąć w jedno miejsce na jego powierzchni - dzięki temu od razu dowiesz się, czy jest zepsuty. Wystarczy spojrzeć na jego wierzchnią warstwę, jeśli ta jest szara, mięso nie nadaje się do spożycia. Rozpoczęły się w nim procesy gnilne, które stwarzają ryzyko zatrucia po zjedzeniu.

Kurczak często pojawia się na naszych talerzach. Mięso to jest wyjątkowo wdzięczne, jeśli chodzi o przygotowywanie, w końcu można przy jego pomocy zrobić setki, jak nie tysiące różnych dań. Niestety, drób ma jeden ogromny minus - bardzo łatwo ulega zepsuciu.

Aby mieć pewność, że nie je się żywności, która w żadnym wypadku nie powinna lądować w żołądku żadnego człowieka, warto zastosować kilka banalnie prostych metod empirycznych, dzięki którym łatwo rozpoznaje się oznaki gnicia.

Czy mój kurczak jest świeży?

Takie pytanie z pewnością zadaje sobie wiele osób, które zapomniało od jak dawna kawałek piersi leży w ich lodówkach. Można udzielić na nie odpowiedzi w zaskakująco prosty sposób - wystarczy dokładnie przyjrzeć się powierzchni mięsa.

Jeśli widzisz na niej dużo szarych punktów, a konsystencja mięsa nie jest taka, jak powinna - na 99% trzymasz w ręku kawałek zepsutego kurczaka. Świeży zachowuje różowy kolor, który wygląda bardzo apetycznie i skłania do jedzenia.

Nie tylko za napoje słodzone zapłacimy krocie. Już wiadomo, jakie produkty spożywcze podrożeją najbardziejNie tylko za napoje słodzone zapłacimy krocie. Już wiadomo, jakie produkty spożywcze podrożeją najbardziejCzytaj dalej

Kolejnym ważnym aspektem jest zapach. Świeże mięso ma swój specyficzny, delikatnie mdły aromat, który jednak w żadnym wypadku nie jest nieprzyjemny. Jeśli po odwinięciu z opakowania do nozdrzy uderza kwaśny, nieprzyjemny swąd - wyrzuć mięso od razu.

Można zastosować jeszcze jeden trik. Biorąc mięso w dłonie, warto rozejrzeć się za obecnością cienkiej i przezroczystej błonki. To tkanka łączna, która degraduje się już na samym początku procesów gnilnych. Jej brak to wskazówka, aby nie przygotowywać z mięsa obiadu.

Ile czasu można przechowywać go w lodówce?

Jeśli gotujesz z niego posiłek i wiesz, że nie zużyjesz całego kupionego produktu, zawiń resztę w folię spożywczą i schowaj do lodówki. W niskiej temperaturze może przetrwać maksymalnie dwa dni, więc nie ma się zbyt dużo czasu na spożytkowanie mięsa. W zamrażarce surowy kurczak wytrzyma nawet 1 rok.

Chcesz przeczytać więcej kuchennych porad? Zajrzyj do tego artykułu, a dowiesz się jak można korzystać z mikrofalówki. W tym tekście opisaliśmy najlepsze ziemniaki do gotowania w wodzie.

Ugotowane mięso w chłodnych warunkach wytrwa nawet 4 dni, lecz jeśli wiesz, że nie zjesz go w tym czasie, zawiń kotlety czy resztki pieczeni w pergamin i wrzuć do zamrażalnika. Poddane obróbce termicznej mięso drobiowe można przechowywać w zamrażalniku maksymalnie 3 miesiące.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: odzywianie.hellozdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

c

Następny artykuł