Kurczak i biała maźdadabuzz.com

Podczas smażenia kurczaka wydziela się białą substancja? Lepiej go nie jeść

Kurczak gotowany, pieczony czy smażony jest przez nas praktycznie nieustannie, a jego delikatne i bogate w białko mięso, syci ludzi na całym świecie. Niestety, podczas smażenia niektóre kawałki drobiu wydzielają białą substancję o mazistej konsystencji, która przeraża wielu domowych kucharzy. Jeśli zauważysz ją u siebie, nie jedz takiego mięsa - to może być pozostałość po konserwantach oraz ulepszaczach wykorzystywanych w masarni.

Kurczak według ekspertów żywienia jest jednym z najlepszych mięs. Zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka i ma mało tłuszczu, więc polecany jest dla ludzi chcących zrzucić nadprogramowe kilogramy. Niestety, produkt ten może skrywać w sobie coś przerażającego.

Jeśli wkładając go na rozgrzaną patelnie widzimy białą maź, która wypływa ze smażącego się mięsa, najlepiej natychmiast go wyrzucić. Według ekspertów to pozostałość po chemii, którą szprycowany jest kurczak by lepiej wyglądał i smakował.

Kurczak wydziela białą maź? To znak, aby się go pozbyć

W Polsce najczęściej spożywa się dwa rodzaje mięsa: wieprzowinę oraz drób. O ile pierwszy rodzaj nie jest zdrowy, w końcu schab czy karkówka są bardzo tłuste i często przygotowuje się je mało dietetycznymi sposobami, takimi jak smażenie na oleju czy grillowanie, tak drób jest wręcz wskazany.

Duża zawartość łatwo przyswajalnego białka i względnie niska zawartość tłuszczu sprawiają, że kurczaka, czy indyka można jeść znacznie częściej. Niestety, jest pewien haczyk - należy wybrać mięso od zaufanego rzeźnika, inaczej można natrafić na produkt przesycony chemią.

Kopytka jak od babci z tradycyjnym gulaszem tworzą nieziemsko pyszny duet. Palce lizaćKopytka jak od babci z tradycyjnym gulaszem tworzą nieziemsko pyszny duet. Palce lizaćCzytaj dalej

Zdarza ci się, że widzisz biały płyn, który wycieka z mięsa podczas smażenia? To może być znak, że twój produkt był nakłuwany przez producenta czy rzeźnika strzykawkami, które wypełnione były konserwantami, wzmacniaczami oraz wodą.

Konserwanty mają za zadanie zapewnić większą trwałość, z kolei wzmacniacze sprawiają, że mięso jest smaczniejsze i więcej go jemy. Woda nadaje kurczakowi objętości i wagi, co pozwala rzeźnikom sprzedać mniejszą ilość mięsa, za taką samą cenę.

Niestety, ciężko sprawdzić jakość produktu bezpośrednio w sklepie, dlatego prawda wychodzi na jaw dopiero podczas gotowania. Dlatego też tak ważne są zakupy u ulubionego i renomowanego sprzedawcy, który nie stosuje tych straszliwych i niesmacznych praktyk.

Chcesz poznać wiele różnych i przydatnych ciekawostek, które ułatwiają pracę w kuchni? Tutaj pokazaliśmy jak wygodnie rozmrażać kostkę masła, co pozwoli znacznie zaoszczędzić czas o poranku przed pracą. W tym artykule zdradzamy, co można zrobić z łupin po cebuli.

Czy kurczaki są karmione sterydami?

Eksperci nie są jednomyślni w tej sprawie. Jedni uważają, że hodowla drobiu w obecnych czasach jest tak dokładnie kontrolowana, że hodowcy nie mają możliwości wprowadzenia na rynek mięsa na sterydach. Z drugiej strony słychać za to głosy, że ptaki ciągle spożywają paszę z chemią i sterydami, które mają na celu zwiększyć ich masę oraz wagę.

Rozwiązaniem tego problemu jest kupowanie kurczaków z ekologicznych hodowli, w których zwierzęta mają całkowitą swobodę na wolnych wybiegach. W takich miejscach ptaki jedzą to co znajdą, a ich mięso przesycone jest wieloma wartościami odżywczymi.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jestpozytywnie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł