Pierś z kurczakapikist / licencja: CC0

Wystarczy zrobić 1 rzecz, by mięso z kurczaka było bardziej soczyste i miękkie. Niesamowita różnica w smaku

Kurczak jest najpopularniejszym mięsem, jakie jadamy na co dzień. Mimo ogromnej popularności, często nie wiemy jak odpowiednio go przygotować i w rezultacie wychodzi suchy i bez smaku. Całe szczęście istnieje prosty sposób na przyrządzenie go po mistrzowsku.

Kurczak jest jednym z najbardziej podstawowych składników polskich obiadów. Nawet dietetycy polecają go w zbilansowanej diecie, ponieważ zawiera dużo białka, a przy okazji jest lekkostrawny i nie zawiera wiele kalorii. Nasza ulubioną formą kurczaka są oczywiście filety z piersi, które mają dziesiątki zastosowań. Kurczaka możemy dodać do sałatek, zrobić z niego kotlety bądź upiec w całości. Jako, że mamy do czynienia z delikatnym mięsem, łatwo sprawić, by było zbyt suche i mdłe. Dzieje się tak ponieważ kurczak zawiera wiele wody, która łatwo paruje i zostają jedynie wysuszone włókna. Przed efektem "podeszwy" możemy uchronić się w bardzo prosty sposób.


Przez lata ukrywała prawdę przed mężem. Gdy synowa wyrywała marchewki z ogródka, dokonała porażającego odkryciaPrzez lata ukrywała prawdę przed mężem. Gdy synowa wyrywała marchewki z ogródka, dokonała porażającego odkryciaCzytaj dalej

Kurczak niczym z drogiej restauracji - bajecznie prosty trick

Idealny kurczak powinien zamiast tracić sprężystość, zyskiwać kolejne smaki. Jako, że samo mięso drobiowe nie daje wielu wrażeń dla naszych kubków smakowych, szkopuł tkwi w odpowiednim przyprawieniu. To właśnie dobór dodatków sprawia, że kurczak zyskuje na jakości i może być prawdziwym przysmakiem. Niestety nawet najlepsze kompozycje przypraw nie pomogą, jeśli przed przygotowaniem kurczaka nie wykonamy pewnych czynność. Wszyscy szefowie kuchni na całym świecie wiedzą, że jest to klucz do sukcesu w gotowaniu potraw z mięsem drobiowym.

Dzisiaj grzeje:

  1. Jurek Owsiak skomentował dymisje Łukasza Szumowskiego. Nie owijał w bawełnę, mocne słowa szefa WOŚP
  2. Przed snem zalej wodą kilka liści laurowych. Na pewno nie pożałujesz
  3. 300 plus nie wystarczy. Niektórzy będą musieli dołożyć do świadczenia aż 200 zł

Perfekcyjny kurczak powinien przed obróbką cieplną znaleźć się w marynacie. Już nawet godzina w takiej otoczce sprawia, że po usmażeniu czy upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach i nie traci drogocennej soczystości. Bardzo ważne jest, by częścią marynaty był kwas np: ocet winny, który zwiększa zdolność mięsa do otrzymywania i zatrzymywania płynów. Dzieje się tak ponieważ, kwas osłabia strukturę włókien mięśniowych kurczaka. Kurczaka z marynacie z octu winnego wystarczy jedynie przez około 10 min piec w piekarniku nagrzanego do temperatury 200 stopni. Lepiej nie przedłużać tego czasu, ponieważ drób straci swoją sprężystość. Mięso poddaje takim zabiegom wychodzi miękkie i soczyste, a jednocześnie wyczuwalnie smaczniejsze niż po samym posypaniu suchymi przyprawami.

Porażające znalezisko w Biedronce. Od razu poinformowano odpowiednie służby, mamy komunikat sieciPorażające znalezisko w Biedronce. Od razu poinformowano odpowiednie służby, mamy komunikat sieciCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prywatne, poruszające wyznanie Jarosława Jakimowicza na antenie TVP. Jego syn mógł nie przeżyć
  2. Maszyna runęła w sekundę. Ewakuowano mieszkańców. Informacje ze świata
  3. Stary skuteczny trick z liściem laurowym, który przyda się każdemu. Uratował niejedną domową katastrofę
  4. Niestety, nad rodziną Grażyny Torbickiej zawisły czarne chmury. Mąż usłyszał, że nic się nie da zrobić
  5. Bożena Dykiel nie wytrzymała. Gessler na długo zapamięta ich spotkanie
  6. Żona Adama Małysza zdradziła, jak spędzała wakacje u boku męża. Fanka dopatrzyła się jednego szczegółu (FOTO)

Źródło: Kukbuk

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł