Kurczak po węgiersku zachwyca smakiem.instagram/instagram@iwona_cooking

Wyśmienity kurczak po węgiersku zachwyca złocistą skórką i niesamowitym smakiem. Raz zrobisz i nie wrócisz do innych wersji

Kurczak może być przyrządzony na milion sposobów, ale ciekawscy smakosze zwykle szukają najlepszego przepisu, który sprawi, że pieczone mięso będzie smakować wybornie. Spora ilość papryki w węgierskim przepisie sprawia, że potrawa jest niezwykle aromatyczna. Odpowiednia technika gotowania zapewnia zaś chrupiącą skórkę i soczysty środek.

Kurczak upieczony w całości lub podzielony na kawałki bywa prawdziwym rarytasem. Kluczem do sukcesu są oczywiście odpowiednie przyprawy - można zdecydować się chociażby na tymianek, który świetnie podkreśla smak drobiu. W węgierskim przepisie pojawia się oczywiście ostra i słodka papryka, którą przełamuje nieco łagodna śmietana. Kurczak z tego przepisu pływa dodatkowo w cudownym sosie.

Za moment zrobimy zakupy w każdą niedzielę? Znamy przełomowe plany, wielu przeciwników może się zdziwićZa moment zrobimy zakupy w każdą niedzielę? Znamy przełomowe plany, wielu przeciwników może się zdziwićCzytaj dalej

Kurczak po węgiersku przebija wszystkie inne przepisy na pieczone mięso

Kurczak po węgiersku jest niezwykle aromatyczny i jednocześnie chrupiący oraz soczysty. Wstępne obsmażenie mięsa sprawia, że będzie ono bardzo delikatne i wchłonie cały aromat papryki i cebuli. Późniejsze duszenie go w śmietanowym sosie pozwoli mu powoli się podpiec. Tradycyjnie danie podaje się z kluseczkami nokedli, ale równie dobrze będzie smakować ze zwykłym makaronem lub ziemniakami.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kobieta spodziewała się pięcioraczków. Kiedy poszła z ukochanym na kontrolę, mężczyzna natychmiast zażądał rozstania
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Polacy weszli na rekordowy poziom 3 mln 300 tys. zwolnień lekarskich. ZUS przeżył historyczny szok, zapowiada kontrole

Składniki:

  • 1 kg kurczaka: uda lub pierś,
  • 3 duże cebule,
  • 2 łyżki masła lub smalcu,
  • 4 łyżeczki papryki – słodkiej i ostrej,
  • ½ szklanki śmietany,
  • ½ szklanki śmietanki do sosów,
  • 3 łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło lub smalec i obsmażamy kurczaka z każdej strony. Wyjmujemy mięso i odstawiamy je na chwilę. W tym samym garnku smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy paprykę oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Do garnka z powrotem wkładamy kurczaka i dodajemy nieco wody. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny i przekładamy mięso na talerz. W misce mieszamy śmietanę, śmietankę i mąkę. Mieszamy wszystko dokładnie i wlewamy do sosu paprykowego, który pozostał w garnku. Mieszamy ponownie, aż w sosie nie będzie już żadnych grudek. Dodajemy do niego kurczaka i podgrzewamy.

Niezastąpiona surówka z selera korzeniowego, zaledwie 2 główne składniki, pychotka do każdego obiaduNiezastąpiona surówka z selera korzeniowego, zaledwie 2 główne składniki, pychotka do każdego obiaduCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wizyta w ZUS będzie wyglądać zupełnie inaczej. Zmiany już dziś, wielu będzie zadowolonych
  2. Ewakuacja ponad 3 tys. osób. Nie mają wyjścia, ratują swoje życie. Europejski dramat poraża
  3. Babcia Marysia ma 88 lat i robi najpyszniejsze pierogi ruskie. Tomasz w życiu nie jadł lepszych, pokazał krok po kroku jak je robić
  4. 1 prosty trick sprawi, że schabowe będą idealnie kruche i soczyste. Korzystają z niego najlepsi kucharze
  5. Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
  6. Tragiczna wiadomość obiegła media. Wielka legenda zmarła chwilę przed urodzinami, wychowała pokolenia

Źródło: Onet

Następny artykuł