Kurki idealnie pasują do dyniowych kopytek.Instagram/@aniakochadania; pixabay/aakelner

Dyniowe kopytka z wyjątkową okrasą, najlepsze połączenie smaków. Dzięki delikatnym kurkom i aromatycznej przyprawie nie mają sobie równych

Kurki mają lekko orzechowy smak, który idealnie pasuje do delikatnej dyni. Okazuje się, że z ogromnego warzywa można przyrządzić bardzo pyszne kopytka, które będą nie tylko smaczne, ale też bajecznie kolorowe. Wystarczy podać do nich obłędną okrasę z kurek i aromatyczne zioła, by potrawa rozpływała się w ustach.

Kurki własnie teraz smakują najlepiej, dlatego objadamy się nimi do woli, póki jeszcze możemy z nich korzystać. Najwięksi smakosze doskonale wiedzą, że grzyby pasują nie tylko do sosów śmietanowych i jajecznicy. Wiele osób lubi dodawać je także do mniej znanych potraw. W internecie furorę robią ostatnio kurki dodane do bajecznych dyniowych kopytek, wzbogaconych dodatkowo o aromatyczny i maślany sos.

Okrzyknięto ją najpiękniejszą babcią świata, jej figura i twarz zachwycają. Sekret urody emerytki tkwi w odpowiednim żywieniu i peelingachOkrzyknięto ją najpiękniejszą babcią świata, jej figura i twarz zachwycają. Sekret urody emerytki tkwi w odpowiednim żywieniu i peelingachCzytaj dalej

Kurki smażone na maśle i dyniowe kopytka smakują obłędnie, idealnie pasuje do nich aromatyczne zioło

Kurki idealnie pasują do wszelkich delikatnych sosów, czy to na bazie śmietany, czy masła. Niebagatelną rolę odgrywają w nich także odpowiednio dobrane do grzybów zioła. Najlepsi kucharze od lat przekonują, że tymianek pasuje zarówno do pieczarek, jak i leśnych grzybów. Z prostych składników przyrządzimy okrasę do sezonowych i żółtych od dyni kopytek. Najlepsza będzie w tym przypadku dynia hokkaido o dość twardym miąższe, który cudownie połączy się z mączystymi ziemniakami. Cudowne kopytka przyrządzono na kanale na Instagramie @aniakochadania.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niestety, córka potwierdziła niezwykle smutną wiadomość o Beacie Tyszkiewicz. Gwiazda niedawno opowiadała o swojej diecie, wzbogaciła jadłospis o wyjątkowy produkt
  2. Para trafiła do księgi rekordów Guinnessa. Najstarsze małżeństwo świata jest ze sobą 80 lat
  3. Media huczały o jej głośnym rozstaniu z mężem. Teraz gwiazda disco polo znów jest na językach, pokazuje ekskluzywne śniadania i bawi się w najlepsze

Składniki:

  • 30 dag dyni,
  • 50 dag ziemniaków,
  • jajko + jedno żółtko,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki soli,
  • gałka muszkatołowa,
  • 75 g kurek,
  • 5 łyżek masła,
  • pęczek tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Dynię obieramy, wydrążamy, usuwamy z niej pestki, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą i solimy. Pieczemy przez ok. 20 minut w 200°C, a gdy wystygnie, miksujemy. Jeśli puree będzie zbyt wodniste, możemy podsmażyć je przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, aby woda mogła z niego wyparować. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a gdy będą jeszcze ciepłe, przeciskamy je przez praskę i gdy przestygną, mieszamy je z dynią. W masie robimy wgłębienie, dodajemy jajko, sól i szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystkie składniki wyrabiamy, aż masa będzie gładka i elastyczna. Stolnice podsypujemy mąka, formujemy na niej cienkie wałki z ciasta i kroimy je na kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę, a gdy zawrze, wrzucamy do niej kopytka. Gotujemy je ok. 3 minut - aż wypłyną i wykładamy je na talerz. W czasie gotowania kopytek przyrządzamy sos - na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy do niego oczyszczone kurki i tymianek. Smażymy wszystko przez mniej więcej 3 minut, aż grzyby będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy do sosu kopytka i smażymy przez 2 minuty.

Doskonałe kotlety Makłowicza nie mają sobie równych. Niesamowity miks smaków wszelakich, wszystko dzięki 2 nietypowym składnikomDoskonałe kotlety Makłowicza nie mają sobie równych. Niesamowity miks smaków wszelakich, wszystko dzięki 2 nietypowym składnikomCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Absolutny hit od Lidla. Z aplikacji korzysta już 6,5 mln osób, można sporo zyskać
  2. 8 objawów problemów z jelitami. Niektóre bardzo łatwo pomylić z innym dolegliwościami
  3. Ewa Wachowicz zmodyfikowała przepis na słynnego Colesława. Jej wersja słynnej surówki jest jeszcze lepsza niż oryginał
  4. Przez 3 dni piła napar z liści laurowych. Efekty ją poraziły
  5. Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Mówi się, że jest czarnym złotem kuchni i leczy m.in. wrzody żołądka
  6. Paraliż w szkole. 200 osób na kwarantannie. Sytuacja wymyka się spod kontroli

Źródło: RMF FM

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł