Kurki maja gorzki smak? Musisz ugotować je w odpowiedni sposóbpixabay.com/jackmac34

Sezon na kurki trwa, jednak większość popełnia jeden karygodny błąd w ich przygotowaniu. Fatalnie wpływa na smak

Kurki są jednymi z najbardziej popularnych grzybów, które pojawiają się na stołach tysięcy Polaków. Niestety, większość popełnia straszliwy błąd, który skutkuje fatalnym smakiem finalnej potrawy. Uprzednie odpowiednie przygotowanie gwarantuje, że grzyby będą pyszne.

Kurki rosną w lasach różnego typu i zwykle pojawiają się w dużych grupach. Zbierać możemy je zazwyczaj od początku lata, a największe zbiory zauważymy w czasie suchej pogody. Jedną z największych zalet kurek jest odporność na robaki, dzięki czemu rzadko kiedy znajdujemy robaczywe okazy. Pomimo tak wielkiej popularności "złotych" grzybów, wiele osób nie potrafi sobie z nimi poradzić podczas gotowania. Przed właściwą obróbką należy je odpowiednio przygotować.

Wielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniajWielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniajCzytaj dalej

Kurki nadają gorzkiego smaku daniu? Popełniłeś straszliwy błąd, wyjaśniamy jak go uniknąć

Kurki należą do najbardziej rozpowszechnionych grzybów, które zbieramy aż do późnej jesieni. Grzybiarze cenią ich dużą zawartość witaminy C, która wspomaga układ immunologiczny, opóźnia procesy starzenia się skóry i działa jak przeciwutleniacz. Znajdziemy w nich cenną witaminę D oraz potas. Ponadto w kurkach znajdują się także małe ilości witamin z grupy B oraz innych minerałów.

Dzisiaj grzeje:

Sekretem idealnie przyrządzonych dań z udziałem kurek jest ich wstępna obróbka. Przede wszystkim należy je dokładnie oczyścić. Wykonujemy ten proces wrzucając świeże grzyby do miski, zasypując sporą ilością soli i zalewając wrzątkiem. Po kilkunastu sekundach zanieczyszczenia powinny opaść na dno, a my możemy wyciągnąć grzyby łyżką cedzakową. Następnie należy sparzyć je w gorącej wodzie, w tym celu przekładamy je do sitka i zlewamy świeżo zagotowaną wodą przez 30 sekund.

Tak oczyszczone i sparzone kurki stracą swój gorzki smak, który tak często niszczy wiele potraw. A tych jest wyjątkowa obfitość. Z kurek przygotowywać możemy pyszne zupy, gulasze, sosy, farsze czy wspaniałe przetwory. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Najlepsze newsy:

  1. Zaskakujące informacje tuż przed drugą turą wyborów, chodzi o Wiadomości TVP. Jest ważny haczyk
  2. Prezydent ma koronawirusa. Niepokojące wieści ze świata. Epidemia wymyka się spod kontroli
  3. Lasy Państwowe wprowadziły 4 obostrzenia. Niebywale ważny komunikat dla wszystkich grzybiarzy
  4. Pieczone ziemniaki z bajecznie chrupiącą skórką są lepsze niż frytki. Mamy niezawodny przepis
  5. Bardzo złe wieści dla wszystkich, ale zawierające cenną prawdę o kupowanych przez niemal każdego produktach z Biedronki, Lidla i innych. Unikaj ich
  6. Joanna Jędrzejczyk w bikini. Wojowniczka pokazała gorące zdjęcie z sauny (FOTO)

Źródło: dom.wp

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł