Kurki w śmietanie smakują obłędnie.wikimediacommons/3268zauber/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en

Uwielbiane kurki w najlepszej i najszybszej odsłonie. Cudowny smak sezonu, podajemy obłędny przepis

Kurki właśnie możemy zbierać w lasach, ale bez problemu dostaniemy je teraz w sklepach i warzywniakach. Cudowne grzyby chętnie dorzucamy do maślanej jajecznicy czy makaronu, ale dodatek śmietany pozwoli nam wyczarować z nich niezwykle cudowną potrawę. Polecamy świetny i prosty przepis.

Kurki w śmietanie śnią się wszystkim prawdziwym smakoszom. Pyszne grzyby duszone w delikatnym sosie zyskują cudowny smak. Potrawa zachwyca prostotą i bogatym aromatem, dlatego nie trzeba do niej dorzucać już żadnych dodatków. Potrawa na pewno zachwyci wszystkich miłośników grzybów.

Kasia Zielińska pokazała luksusowe wnętrza swojego domu. Takiej kuchni nie ma żadna inna gwiazdaKasia Zielińska pokazała luksusowe wnętrza swojego domu. Takiej kuchni nie ma żadna inna gwiazdaCzytaj dalej

Kurki w klasycznym wydaniu smakują cudownie bez żadnych dodatków. Polecamy sprawdzony przepis

Kurki podlane śmietaną są jednym z najprostszych, ale zarazem najlepszych przepisów. Wystarczy przez chwilę dusić grzyby, dodać do nich posiekaną cebulkę. Już po chwili dokładamy do nich nieco tłustej śmietany i dusić wszystko przez kilka minut. Cudowny lekko orzechowy smak kurek doskonale komponuje się ze śmietaną, a dodatek natki pietruszki stanowi kropkę nad i. Możemy podać sos z ziemniakami albo kromką wiejskiego chleba.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nagły zwrot akcji, od jutra znika zakaz. Ministerstwo Zdrowia właśnie potwierdziło
  2. Niezawodny przepis babci na cudowne ogórki kiszone. Tajemnicą sukcesu jest 1 zasada
  3. Po 500 plus na wakacje nie składasz wniosku, ale też nie dostaniesz ot tak. W systemie jest haczyk

Składniki:

  • 400 g kurek,
  • 400 g śmietany 18%,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 cebule,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kurki dokładnie czyścimy, większe kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na maśle, aż się zaszkli.
  3. Dodajemy na patelnię grzyby i smażymy do momentu, aż wyparuje z nich cała woda - powinno zająć to najwyżej 5 minut. Nie warto smażyć grzybów zbyt długo, bo stają się zbyt twarde.
  4. Do kubka śmietany dodajemy odrobinę wywaru z kurek, mieszamy wszystko i powoli wlewamy na patelnię, ciągle mieszając.
  5. Drobno siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją do grzybów. Smażymy wszystko przez 2 minuty.
  6. Doprawiamy danie solą i pieprzem do smaku.

Najlepsze newsy:

  1. Stało się. Aleksander Kwaśniewski właśnie przekazał radosną nowinę, nikt się nie spodziewał
  2. Ciotka o dużych gabarytach krzywdziła i za karę usiadła na 9-letniej dziewczynce. Dziecko zmarło
  3. Stało się. Chiny przekazały zatrważającą wiadomość. Światowe mocarstwa przecierają oczy ze zdumienia
  4. Kotlety schabowe mięciutkie jak aksamit. Dzięki trikowi Kuronia z folią, genialny przepis
  5. Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
  6. Niebywałe zmiany w Lidlu i Biedronce. Klienci nie kryją zaskoczenia decyzjami zarządu ulubionych sklepów
  7. Pożegnaliśmy wielkiego kolarza. Był legendą najstarszego polskiego wyścigu

Źródło: przyslijprzepis.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł