
Uwielbiane kurki w najlepszej i najszybszej odsłonie. Cudowny smak sezonu, podajemy obłędny przepis
Kurki właśnie możemy zbierać w lasach, ale bez problemu dostaniemy je teraz w sklepach i warzywniakach. Cudowne grzyby chętnie dorzucamy do maślanej jajecznicy czy makaronu, ale dodatek śmietany pozwoli nam wyczarować z nich niezwykle cudowną potrawę. Polecamy świetny i prosty przepis.
Kurki w śmietanie śnią się wszystkim prawdziwym smakoszom. Pyszne grzyby duszone w delikatnym sosie zyskują cudowny smak. Potrawa zachwyca prostotą i bogatym aromatem, dlatego nie trzeba do niej dorzucać już żadnych dodatków. Potrawa na pewno zachwyci wszystkich miłośników grzybów.
Kurki w klasycznym wydaniu smakują cudownie bez żadnych dodatków. Polecamy sprawdzony przepis
Kurki podlane śmietaną są jednym z najprostszych, ale zarazem najlepszych przepisów. Wystarczy przez chwilę dusić grzyby, dodać do nich posiekaną cebulkę. Już po chwili dokładamy do nich nieco tłustej śmietany i dusić wszystko przez kilka minut. Cudowny lekko orzechowy smak kurek doskonale komponuje się ze śmietaną, a dodatek natki pietruszki stanowi kropkę nad i. Możemy podać sos z ziemniakami albo kromką wiejskiego chleba.
Dzisiaj grzeje:
- Nagły zwrot akcji, od jutra znika zakaz. Ministerstwo Zdrowia właśnie potwierdziło
- Niezawodny przepis babci na cudowne ogórki kiszone. Tajemnicą sukcesu jest 1 zasada
- Po 500 plus na wakacje nie składasz wniosku, ale też nie dostaniesz ot tak. W systemie jest haczyk
Składniki:
- 400 g kurek,
- 400 g śmietany 18%,
- 3 łyżki masła,
- 3 cebule,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kurki dokładnie czyścimy, większe kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na maśle, aż się zaszkli.
- Dodajemy na patelnię grzyby i smażymy do momentu, aż wyparuje z nich cała woda - powinno zająć to najwyżej 5 minut. Nie warto smażyć grzybów zbyt długo, bo stają się zbyt twarde.
- Do kubka śmietany dodajemy odrobinę wywaru z kurek, mieszamy wszystko i powoli wlewamy na patelnię, ciągle mieszając.
- Drobno siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją do grzybów. Smażymy wszystko przez 2 minuty.
- Doprawiamy danie solą i pieprzem do smaku.
Najlepsze newsy:
- Stało się. Aleksander Kwaśniewski właśnie przekazał radosną nowinę, nikt się nie spodziewał
- Ciotka o dużych gabarytach krzywdziła i za karę usiadła na 9-letniej dziewczynce. Dziecko zmarło
- Stało się. Chiny przekazały zatrważającą wiadomość. Światowe mocarstwa przecierają oczy ze zdumienia
- Kotlety schabowe mięciutkie jak aksamit. Dzięki trikowi Kuronia z folią, genialny przepis
- Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
- Niebywałe zmiany w Lidlu i Biedronce. Klienci nie kryją zaskoczenia decyzjami zarządu ulubionych sklepów
- Pożegnaliśmy wielkiego kolarza. Był legendą najstarszego polskiego wyścigu
Źródło: przyslijprzepis.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł