Kurki i gulaszScreen z filmu zamieszczonego na kanale Środa Gotuje na YouTube

Kremowy gulasz z kurek bije na głowę klasyczną wersję. Bazą jest uwielbiane mięso, delikatny smak podkreślają 2. istotne przyprawy

Smakowite kurki są jednymi z najbardziej wyśmienitych grzybów. Frykasom z ich dodatkiem nie można się oprzeć. Już teraz możesz przekonać się jak wykonać pożywny gulasz, w którego skład wchodzą fantastyczne kurki. Istotnym dodatkiem będzie uwielbiane mięso.

Kurki są darem lasu, który potrafi zachwycić fantastycznym smakiem. Możliwości ich wykorzystania jest naprawdę wiele. Jednak najlepiej sprawdzają się w przypadku sosów oraz farszów. Tym razem warto postawić na gulasz. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.

Poszedł nagły komunikat z Ministerstwa ws. noszenia maseczek. Wszystkie media go przekazują, Lidl, Biedronka i inne sklepy są adresatemPoszedł nagły komunikat z Ministerstwa ws. noszenia maseczek. Wszystkie media go przekazują, Lidl, Biedronka i inne sklepy są adresatemCzytaj dalej

Gulasz obfitujący w kurki

Nie da się ukryć, że kurki lubi praktycznie każdy. Ich niezwykły smak sprawia, że wiele potraw zyskuje niebywałe walory smakowe. Nie inaczej jest w przypadku gulaszu. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli oprzeć się takiej pokusie. Co nam będzie potrzebne do jego wykonania?

  • 1 kg kurek
  • 45 ml oliwy
  • 200 g boczku
  • 3 cebule
  • 250 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 30 ml octu winnego
  • 500 ml bulionu
  • 15 g tymianku
  • 30 g masła
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalna wiadomość z samego rana, właśnie się dowiedzieliśmy. Nie żyje Łukasz Korzyniewski
  2. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  3. Zmiany dotyczące emerytur jeszcze nie są pewne. Jednak rząd zaciska pasa, seniorzy też będą musieli?

Prosty przepis, w którym pierwsze skrzypce grają kurki

Na początku kurki dokładnie myjemy, a wędzony boczek kroimy na drobne kawałki. Grzyby należy wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Następnie układamy je na blasze. Pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez 15 minut. Pokrojony boczek smażymy z dodatkiem posiekanej cebuli w rondlu. Kiedy się już zeszkli, mieszankę wzbogacamy o wino i ocet. Całość gotujemy do momentu zgęstnienia. Do powstałego sosu dodajemy bulion. Powinien odparować w połowie. Jedna trzecią kurek siekamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy go tymiankiem i po 5 minutach dorzucamy pozostałe kurki oraz zimne masło. Całość dokładnie mieszamy. Podczas serwowania podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Ciekawą alternatywę dla takiego gulaszu można znaleźć na kanale Środa Gotuje na YouTube.

Najlepsze newsy:

    1. Adam: ”Kobiety po 30 roku życia nie interesują facetów. Wolimy mieć młode i atrakcyjne, bez żadnych zmarszczek”
    2. Pożar nie jest pierwszą tragedią w "Nasz nowy dom". Uczestniczka Kasia zginęła w dramatycznym wypadku, miała jedynie 19 lat
    3. 22 osoby nie żyją. 21 rannych. Dramatyczny bilans tragedii. Porażające wieści ze świata
    4. Przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler bije na głowę inne. Restauratorka ma 1 wskazówkę
    5. Zofia oszczędzała na wszystkim, pieniądze wysyłała dorosłym dzieciom. Okropnie się jej "odwdzięczyli"
    6. Próbowała wielu przepisów na ciasto drożdżowe, ale tylko jeden jest hitem. Pochodzi z zeszytu babci
    7. Skandaliczne informacje. Legenda sportu zawieszona na długie lata, dopuścił się zatrważającego czynu

Źródło: Magazyn Kuchnia

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł