kurkumapixabay

Zaczęła jeść codziennie kurkumę. Zauważyła nagle 5 powalających efektów

Kurkuma codziennie dodawana do posiłków stała się magicznym środkiem dla zdrowia i urody. Wszystko to dzięki zawartej w tej przyprawie kurkuminie, która posiada niezwykle właściwości. Co można zyskać stosując taką dietę?

Kurkuma figurowała w jej jadłospisie na każdy dzień. Znana vlogerka, LilyKoi Hawaii opowiedziała o tym, jakie skutki stosowania takiej diety zaobserwowała u siebie.
Lily zainspirowała się książką “Jak nie umrzeć”, bestsellerem napisanym przez amerykańskiego lekarza Michaela Gregera. Czuła się zmotywowana do włączenia kurkumy do swojej diety, jednak postanowiła po prostu jeść przyprawę w postaci świeżej lub sproszkowanej i stronić od suplementów. Podkreśla, że nie ufa większości producentów suplementów diety, a właściwości kurkuminy możemy wykorzystać w pełni po prostu ją zjadając, co okazuje się tańsze niż zakup tabletek z kurkuminą.

Ważne, szybko musisz zwrócić znany produkt do Biedronki. Powód jest podejrzany i tajemniczyWażne, szybko musisz zwrócić znany produkt do Biedronki. Powód jest podejrzany i tajemniczyCzytaj dalej

Żeby polepszyć wchłanialność zawartej w kurkumie kurkuminy, Lily zawsze spożywa ją w towarzystwie pieprzu i oleju roślinnego. Okazuje się, że piperyna zawarta w pieprzu aktywuje działanie kurkuminy. Jakie niesamowite efekty zauważyła u siebie Lily?


Przyśpieszona regeneracja organizmu
YouTuberka zauważyła, że nie ma już tak często zakwasów, a jej regeneracja po treningu trwa krócej. Zdecydowanie mniej czasu potrzebuje na odpoczynek. To zapewne zasługa właściwości antyoksydacyjnych i antyzapalnych, które posiada kurkumina.

Zwiększenie odporności
Ogólne wzmocnienie organizmu wpływa oczywiście na naszą odporność. Lily zauważyła, że od kiedy je kurkumę każdego dnia praktycznie nie choruje. Faktem jest, że kurkumina działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Piękna cera
Nie tylko kultowe maseczki z kurkumą pozytywnie wpływają na cerę. Kurkumina dba o naszą skórę także od wewnątrz. Trądzik i tłusta cera Lily należą już do przeszłości. To wszystko dzięki antyzapalnemu działaniu przyprawy. Antyoksydacyjne właściwości kurkuminy dadzą o sobie znać za parę lat. Pomogą bowiem w opóźnieniu procesów starzenia.

Dzisiaj grzeje: 1. Gessler oszukiwała wszystkich? Była pracownica twierdzi, że widziała wszystko i przerwała milczenie

2. Straszne odkrycie celników. Przecierali oczy, nie mogli uwierzyć w zawartość paczki

Koniec z bolesnymi miesiączkami
Lily zmagała się z bolesnymi miesiączkami od długiego czasu. Od kiedy rozpoczęła swój żywieniowy eksperyment, nie potrzebuje już łykać garści tabletek przeciwbólowych by czuć się dobrze. Pierwszego dnia okresu je odrobinę więcej kurkumy, niż zwykle.

Brak bólu stawów
Vlogerka już nie skarży się na ból stawów, który był jej zmorą. Nie na darmo kurkumina polecana jest przy leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. To wszystko dzięki jej przeciwzapalnym właściwościom.

Skusicie się? Możecie łykać kurkumę wymieszaną z pieprzem i olejem w trakcie, przed lub bezpośrednio po posiłku. Nie ma idealnych proporcji, po prostu trzeba zjadać kurkumę - świeżą, lub sproszkowaną. Są też przyjemniejsze sposoby. Kurkuma świetnie komponuje się w wielu daniach, nie tylko kuchni hinduskiej. Warto pamiętać o tym, by przyprawę dodawać do potrawy dopiero pod koniec gotowania. Jeśli jest poddawana obróbce termicznej przez dłużej niż 15 minut traci większość swoich właściwości.

Bezpieczna dawka kurkumy, której lepiej nie przekroczyć to mniej więcej łyżeczka na dzień w przypadku sproszkowanej kurkumy i około 6 milimetrowy plasterek świeżej. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, o którym już wspominaliśmy tutaj. Nie oznacza to, że jest niebezpieczna, jedynie jej przedawkowanie może być problematyczne. Nie jest polecana osobom z poblemami z nerkami, kamicą nerkową, niedoborami wapnia.

Najlepsze newsy:

  1. Wyciekły powalające zdjęcia, Marta Kaczyńska już się nie wymiga. Widok odbiera mowę
  2. Córka Beaty Ścibakówny i Jana Englerta usłyszała diagnozę od lekarzy. 19-latka: „Wykryto u mnie guzki”
  3. Tragedia, rozpełzły się po całym organizmie. Zjadł hitowe jedzenie, usłyszał diagnozę i zdębiał
  4. Przypadkiem wykryto mafię parówkową. Wszyscy jedliśmy kiełbasę z mięsa do utylizacji
  5. Afera solna. Wszyscy długo jedliśmy sól drogową z wszystkimi rakotwórczymi zagrożeniami
  6. GIS ostrzega przed popularną przyprawą. Może zawierać niebezpieczną dla zdrowia bakterię

źródło: WP abcZdrowie/YouTube

Następny artykuł