Kwas chlebowy jest pyszny i zdrowyfacebook.com/Vitals-inspirujemy-do-zdrowia

Lepszy niż cola i gazowane napoje, kiedyś kwas chlebowy piliśmy bez umiaru. Jesienią jest cenniejszy od złota

Kwas chlebowy jest obecnie mocno zapomnianym produktem, który niegdyś był uwielbianym przez wszystkich napojem. Jego smak i umiejętność orzeźwienia jest znacznie większy, niż u popularnej obecnie coli. Szczególnie zalecany jest jesienią - ma niecodzienne właściwości.

Kwas chlebowy jest lekko słodki, a jednocześnie niesamowicie orzeźwiający, dzięki czemu bywa porównywany do coli. Trzeba jednak zaznaczyć, że jest także od niej znacznie zdrowszy. Fermentowany kwas będzie miłym urozmaiceniem w naszej kuchni - nie tylko nadaje się jako smaczny napój, lecz także świetnie sprawdza się w marynatach czy zaczynach do fermentowania innych produktów. Choć dzisiaj najbardziej lubiany jest przez starszych ludzi, warto zacząć go pić niezależnie od wieku. Szczególnie teraz, gdy za oknem mnóstwo chłodnego wiatru i mroźnego, jesiennego deszczu.

Klienci Biedronki, uważajcie, ujawniono ogromne oszustwo. Szkody mogą być nieodwracalne, zwłaszcza dla osób starszychKlienci Biedronki, uważajcie, ujawniono ogromne oszustwo. Szkody mogą być nieodwracalne, zwłaszcza dla osób starszychCzytaj dalej

Kwas chlebowy był przysmakiem dawnych lat

Dzisiaj, największą popularnością cieszy się w krajach byłego bloku komunistycznego, w których często latem sprzedawany jest przez obwoźnych sprzedawców. Jeszcze kilkanaście lat temu także w Polsce kwas często pojawiał się na stole. Zmrożony idealnie chłodził przegrzane gardło, o czym doskonale wiedzieli rolnicy, dla których nie było nic lepszego po ciężkim dniu w polu. Wiele się także mówi o jego prozdrowotnych właściwościach, które cenione powinny być szczególnie o tej porze roku.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie żyją, Lasy Państwowe wydały komunikat ostrzegawczy. Podczas grzybobrania uważaj
  2. Nowe obostrzenia w Polsce. Polsat podał szczegóły, uderzą również w turystów
  3. Gessler przeszła samą siebie. Niebywałe, co robi z ogórków kiszonych i do czego podaje

Dobrze wykonany kwas chlebowy jest delikatnie musującym napojem o słodkim smaku. Zachwyca bursztynowym kolorem i delikatną pianką, jaka utrzymuje się na jego powierzchni po wlaniu do szklanicy. Podczas fermentacji do pracy zabierają się drożdże, które spożywając cukry z chleba wydalają alkohol i gaz. Kwas chlebowy zawiera także naturalne dobre bakterie, co kwalifikuje go do miana probiotyku. Dzięki temu wzmacnia odporność i reguluje florę bakteryjną w organizmie, co szczególnie ważne jest jesienią.

Kwas zawiera także liczne witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Pełen jest także witaminy C poprawiającej odporność. Napój obniża zły cholesterol, co przeciwdziała powstawaniu miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. W porównaniu do zwykłych słodzonych napoi jest zdecydowanie zdrowszy.

Przed zakupem kwasu dokładnie zapoznaj się z informacjami na etykiecie. Wiele produktów nazywa się kwasem, jednak nie mają z nim nic wspólnego - często jest to jedynie woda z barwnikiem, gazem i cukrem, która imituje prawdziwy produkt.

Syn Zenka Martyniuka kolejny raz upokarza byłą żonę. Teraz dyskredytuje jej zdolności kulinarne, niestety posunął się o wiele dalejSyn Zenka Martyniuka kolejny raz upokarza byłą żonę. Teraz dyskredytuje jej zdolności kulinarne, niestety posunął się o wiele dalejCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nagłe oświadczenie Biedronki. Sieć ostrzega klientów, oszustwo na ogromną skalę
  2. MZ podejmuje współpracę z policją. Zero toleracji za brak maseczki
  3. Była żona Michała Wiśniewskiego jest nieuleczalnie chora. Diagnozę usłyszała będąc w ciąży, teraz musi przestrzegać rygorystycznej diety
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Nawet największy niejadek poprosi o dokładkę. Pyszne kotlety schabowe po meksykańsku
  6. Sanatorium Miłości: wzruszające wydarzenie w życiu uczestników. Nigdy nie jest za późno na miłość

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł