Kwas chlebowy warto przygotować w domu.
youtube/ Milenia КулинарныеPецепты

Kwas chlebowy jest nazywany staropolską coca colą. Mamy najlepszy przepis, natychmiastowe orzeźwienie gwarantowane

Kwas chlebowy został już chyba nieco zapomniany, ale prawdziwi smakosze nadal pamiętają jego smak. Jest lekko słodki, a jednocześnie niesamowicie orzeźwiający, dzięki czemu bywa porównywany do coli, ale jest od niej zdecydowanie zdrowszy. Fermentowany kwas będzie miłym urozmaiceniem w naszej kuchni. Podajemy sprawdzony przepis na napój.

Kwas chlebowy jest nieco zapomnianym fermentowanym napojem, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia, a przy tym zawiera mnóstwo składników odżywczych. Nie polecalibyśmy go jednak, gdyby nie jego wyjątkowy lekko słodki smak. Dzięki niemu docenią go nie tylko nieco starsi wytrawni smakosze, ale też najmłodsi. W ich przypadku kwas chlebowy może zastąpić uwielbiane słodzone i gazowane napoje, które, jak wiadomo, nie są zbyt zdrowe.

Kipiący z wściekłości klient wtargnął do Biedronki, żeby zwrócić rozkładające się mięso. Oburzająca odpowiedź kierowniczki zwaliła go z nógKipiący z wściekłości klient wtargnął do Biedronki, żeby zwrócić rozkładające się mięso. Oburzająca odpowiedź kierowniczki zwaliła go z nógCzytaj dalej

Kwas chlebowy smakuje wyśmienicie, dlatego warto sobie o nim przypomnieć i przygotować go w czasie obecnych upałów. Polecamy świetny przepis na orzeźwiający napój

Kwas chlebowy z łatwością zrobimy w domu. Oczywiście znajdziemy go dość łatwo w sklepach, ale domowy napój na pewno zachwyci nas smakiem, a do tego wykorzystamy w nim czerstwy chleb, dla którego nie znajdujemy zastosowania w kuchni. Domowy napój będzie też z pewnością zawierał więcej cudownym właściwości. Doskonale ugasi pragnienie, zniweluje zmęczenie, doda energii, zwalczy niestrawność i, podobnie jak inne fermentowane przetwory, usprawni pracę układu pokarmowego. Do tego z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom, bo jego smak przypomina nieco coca-colę.

Dzisiaj grzeje:

Składniki:

  • 1 kg suchego chleba razowego,
  • ½ kg suchego chleba żytniego,
  • 10 l wody źródlanej,
  • 30 dag cukru trzcinowego,
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag rodzynek,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 1 łyżeczka surowego ryżu.

Przygotowanie:

  1. Pieczywo kroimy na drobne kawałki, umieszczamy w dużym kamiennym garnku i zalewamy wodą źródlaną. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na całą noc, co jakiś czas zbierając się osad, który gromadzi się na powierzchni wody.
  2. Przecedzamy płyn przez gazę, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Przykrywamy naczynie gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na dobę.
  3. Gdy na powierzchni wody zauważymy pianę, napój jest gotowy.
  4. Przecedzamy powstały kwas chlebowy i przelewamy go do butelek, w których umieszczamy kilka rodzynek i ziarenek ryżu. Zanim jednak spożyjemy napój, odstawiamy go w chłodne miejsce na 3 dni. Pamiętajmy, by otwierać butelki ostrożnie, bo mamy do czynienia z fermentowanym napojem.

Kwas chlebowy przechowujemy do miesiąca, ale jesteśmy pewni, że w upały zniknie dużo szybciej.

Najlepsze newsy:

Źródło: ekologia.pl

Następny artykuł