
Kwas chlebowy jest nazywany staropolską coca colą. Mamy najlepszy przepis, natychmiastowe orzeźwienie gwarantowane
Kwas chlebowy został już chyba nieco zapomniany, ale prawdziwi smakosze nadal pamiętają jego smak. Jest lekko słodki, a jednocześnie niesamowicie orzeźwiający, dzięki czemu bywa porównywany do coli, ale jest od niej zdecydowanie zdrowszy. Fermentowany kwas będzie miłym urozmaiceniem w naszej kuchni. Podajemy sprawdzony przepis na napój.
Kwas chlebowy jest nieco zapomnianym fermentowanym napojem, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia, a przy tym zawiera mnóstwo składników odżywczych. Nie polecalibyśmy go jednak, gdyby nie jego wyjątkowy lekko słodki smak. Dzięki niemu docenią go nie tylko nieco starsi wytrawni smakosze, ale też najmłodsi. W ich przypadku kwas chlebowy może zastąpić uwielbiane słodzone i gazowane napoje, które, jak wiadomo, nie są zbyt zdrowe.
Kwas chlebowy smakuje wyśmienicie, dlatego warto sobie o nim przypomnieć i przygotować go w czasie obecnych upałów. Polecamy świetny przepis na orzeźwiający napój
Kwas chlebowy z łatwością zrobimy w domu. Oczywiście znajdziemy go dość łatwo w sklepach, ale domowy napój na pewno zachwyci nas smakiem, a do tego wykorzystamy w nim czerstwy chleb, dla którego nie znajdujemy zastosowania w kuchni. Domowy napój będzie też z pewnością zawierał więcej cudownym właściwości. Doskonale ugasi pragnienie, zniweluje zmęczenie, doda energii, zwalczy niestrawność i, podobnie jak inne fermentowane przetwory, usprawni pracę układu pokarmowego. Do tego z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom, bo jego smak przypomina nieco coca-colę.
Dzisiaj grzeje:
- Nie mieści się w głowie, jak cenne są fusy po kawie. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, mają ogrom zastosowań
- Aż 3 banki ostrzegają klientów przez trudnościami z dostępem do pieniędzy. Lepiej przygotuj gotówkę
Składniki:
- 1 kg suchego chleba razowego,
- ½ kg suchego chleba żytniego,
- 10 l wody źródlanej,
- 30 dag cukru trzcinowego,
- 4 dag drożdży,
- 10 dag rodzynek,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
- 1 łyżeczka surowego ryżu.
Przygotowanie:
- Pieczywo kroimy na drobne kawałki, umieszczamy w dużym kamiennym garnku i zalewamy wodą źródlaną. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na całą noc, co jakiś czas zbierając się osad, który gromadzi się na powierzchni wody.
- Przecedzamy płyn przez gazę, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Przykrywamy naczynie gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na dobę.
- Gdy na powierzchni wody zauważymy pianę, napój jest gotowy.
- Przecedzamy powstały kwas chlebowy i przelewamy go do butelek, w których umieszczamy kilka rodzynek i ziarenek ryżu. Zanim jednak spożyjemy napój, odstawiamy go w chłodne miejsce na 3 dni. Pamiętajmy, by otwierać butelki ostrożnie, bo mamy do czynienia z fermentowanym napojem.
Kwas chlebowy przechowujemy do miesiąca, ale jesteśmy pewni, że w upały zniknie dużo szybciej.
Najlepsze newsy:
- Nagła, gigantyczna awantura w programie na żywo, prowadząca nie wytrzymała. Aż trudno uwierzyć
- Seria poważnych wypadków w Tatrach, najgorszy na Rysach. Do akcji ruszył śmigłowiec
- Tysiące ludzi popełnia fatalny błąd podczas panierowania kotletów schabowych. Sekret tkwi w 2 zaskakujących składnikach
- Nadchodzi przeogromna zmiana, mnóstwo ludzi skorzysta. Są zaskakujące komunikaty z Biedronki i Lidla
- Właśnie mają miejsce niewyobrażalne sceny nad polskim morzem. Co z obostrzeniami w sklepach i restauracjach?
- Ujawniono zarobki piłkarzy na Instagramie. Nie możemy uwierzyć w miejsce Roberta Lewandowskiego
Źródło: ekologia.pl
Następny artykuł