Smakosze.pl Przepisy Łatwy sposób na puszyste racuchy
Pixabay / RitaE

Łatwy sposób na puszyste racuchy

24 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pyszne racuchy dla wielu wielbicieli kulinariów są jednym z najfantastyczniejszych smaków dzieciństwa. Nie bez powodu placki cieszą się ogromną popularnością. Za sprawą dodatku w postaci maślanki racuchy będą jeszcze bardziej puszyste.

Racuchy zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Z miłą chęcią sięgają po nie zarówno młodsi, jak i starsi smakosze. Najlepiej sprawdzają się puszyste racuchy. Efekt ten osiągniemy dzięki maślance.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszne racuchy z maślanką

Nie da się ukryć, że racuchy są znakomitą propozycją deserową. Puszyste placki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na racuchy z dodatkiem budyniu .

Dziś sięgniemy po przepis na racuchy, w którym wykorzystamy maślance . Za jej sprawą nasze smakołyki będą cechowały się nienaganną puszystością. Jakich składników potrzebujemy, by przyrządzić idealne racuchy?

  • 2 jajka

  • 500 g mąki pszennej

  • 300 ml maślanki

  • 60 g cukru

  • 2 g sody

  • odrobina soli

  • olej

  • cukier puder

Niezawodny przepis na puszyste racuchy

Na początku żółtka oddzielamy od białek. W jednym z poprzednich artykułów przedstawialiśmy prostą sztuczkę, która ułatwia to zadanie . Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powinniśmy otrzymać sztywną pianę.

Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia. Dodajemy do niej sodę, maślankę, cukier i żółtka. Całość miksujemy tak, aby powstało jednolite ciasto . Łączymy je z pianą z białek. Najlepiej robić to przy użyciu łyżki.

Olej rozgrzewamy na patelni. Wykładamy na niego niewielkie porcje ciasta. Racuchy smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec oprószamy je cukrem pudrem. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy