

12 Lipca 2020
Z aromatycznej lawendy zrobisz pyszny syrop do herbaty lub kawy. Znamy przepis
Lawenda to nie tylko jeden z najpiękniejszych kwiatów. Przy odpowiednim jej potraktowaniu możemy przygotować znakomity syrop. Doskonale nada się jako dodatek do kawy czy herbaty, a jego apetyczny kolor przyciągnie uwagę gości.
Lawenda pięknie przystraja nasze ogrody, jej charakterystyczne, fioletowe płatki rozpozna każdy z nas. Przyrządzenie z niej syropu to nieoczywiste zastosowanie, ale za to jakie smakowite. Zazwyczaj przetwory kojarzą nam się z owocami czy warzywami, a nie z kwiatami - jednak warto wypróbować ten przepis. Lawenda w formie syropu jest zaskakująco łatwa do przygotowania i nie wymaga długiego stania w kuchni, a do jej wykonania nie trzeba wielkich umiejętności.
Lawenda poleca się do kawy i herbaty
Lawenda pochodzi z południa Europy, szczególnie mocno kojarzy nam się z francuską Prowansją oraz rozległymi połaciami fioletowych pól. Lawenda od wieków wykorzystywana jest w medycynie oraz kosmetyce, jednak także naszą kuchnię z powodzeniem zawojuje.Oprócz pysznego smaku, syrop z lawendy posiada także zdrowotne właściwości, doskonale poradzi sobie z wszelkiego rodzaju bólami brzucha oraz ułatwia zasypianie. Gości możemy zaskoczyć kompozycją ciasta z lodami, delikatnie polanego aromatycznym syropem - głosy uznania szybko nie zamilkną.
Dzisiaj grzeje:
- Wstrząsające sceny przed Biedronką, nie żyje jedna osoba. Do tragedii doszło na północy Polski
- Masz w domu stare płyty? Niektóre są warte fortuny, warto przetrzepać piwnice, bo można sporo zarobić
Do przygotowania syropu z lawendy potrzebujesz:
- szklanka kwiatów lawendy - bez łodyg
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 3 spore cytryny
Do garnka wlewamy wodę oraz wsypujemy cały cukier. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Z cytryn wyciskamy sok - aby cytryna oddała nam go więcej warto położyć ją na blacie raz mocno wałkować dłońmi, kanaliki z sokiem się poluzują, a my zyskamy go więcej. Do mieszanki wody i cukru wsypujemy lawendę oraz wlewamy sok z cytryny. Wszystkie składniki gotujemy razem przez około kwadrans. Syrop musimy odcedzić - idealnie byłoby przez gazę, ale sitko o bardzo drobnych oczkach także zda egzamin. Odcedzony syrop ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gorący syrop wlewamy do butelek, nie wymaga on pasteryzacji. Buteleczki przechowujemy w spiżarni i używamy kiedy tylko zapragniemy nieco słodyczy.
Najlepsze newsy:
- Krzysztof Krawczyk pogrążony w żałobie. Po raz kolejny stracił bliską osobę, "żal rozrywa mi duszę"
- Dramat w kościele, 5 osób nie żyje, są ranni. Tragiczne wiadomości ze świata
- Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnik
- Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta
- Z 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniu
- Legia Warszawa świętuje mistrzostwo w wyjątkowy sposób. Wszystko wyglądało inaczej niż zawsze, zabawa potrwa do rana (WIDEO)
Źródło: zielonyogrodek.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł