Lawendahttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:(Lavandula)_lawenda_szerokolistna,_2014,_Foto_von_Silar.JPG

Z aromatycznej lawendy zrobisz pyszny syrop do herbaty lub kawy. Znamy przepis

Lawenda to nie tylko jeden z najpiękniejszych kwiatów. Przy odpowiednim jej potraktowaniu możemy przygotować znakomity syrop. Doskonale nada się jako dodatek do kawy czy herbaty, a jego apetyczny kolor przyciągnie uwagę gości.

Lawenda pięknie przystraja nasze ogrody, jej charakterystyczne, fioletowe płatki rozpozna każdy z nas. Przyrządzenie z niej syropu to nieoczywiste zastosowanie, ale za to jakie smakowite. Zazwyczaj przetwory kojarzą nam się z owocami czy warzywami, a nie z kwiatami - jednak warto wypróbować ten przepis. Lawenda w formie syropu jest zaskakująco łatwa do przygotowania i nie wymaga długiego stania w kuchni, a do jej wykonania nie trzeba wielkich umiejętności.

Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąStarła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąCzytaj dalej

Lawenda poleca się do kawy i herbaty

Lawenda pochodzi z południa Europy, szczególnie mocno kojarzy nam się z francuską Prowansją oraz rozległymi połaciami fioletowych pól. Lawenda od wieków wykorzystywana jest w medycynie oraz kosmetyce, jednak także naszą kuchnię z powodzeniem zawojuje.Oprócz pysznego smaku, syrop z lawendy posiada także zdrowotne właściwości, doskonale poradzi sobie z wszelkiego rodzaju bólami brzucha oraz ułatwia zasypianie. Gości możemy zaskoczyć kompozycją ciasta z lodami, delikatnie polanego aromatycznym syropem - głosy uznania szybko nie zamilkną.

Dzisiaj grzeje:

Do przygotowania syropu z lawendy potrzebujesz:

      • szklanka kwiatów lawendy - bez łodyg
      • 1 litr wody
      • 1 kg cukru
      • 3 spore cytryny

Do garnka wlewamy wodę oraz wsypujemy cały cukier. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Z cytryn wyciskamy sok - aby cytryna oddała nam go więcej warto położyć ją na blacie raz mocno wałkować dłońmi, kanaliki z sokiem się poluzują, a my zyskamy go więcej. Do mieszanki wody i cukru wsypujemy lawendę oraz wlewamy sok z cytryny. Wszystkie składniki gotujemy razem przez około kwadrans. Syrop musimy odcedzić - idealnie byłoby przez gazę, ale sitko o bardzo drobnych oczkach także zda egzamin. Odcedzony syrop ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gorący syrop wlewamy do butelek, nie wymaga on pasteryzacji. Buteleczki przechowujemy w spiżarni i używamy kiedy tylko zapragniemy nieco słodyczy.

Najlepsze newsy:

Źródło: zielonyogrodek.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł