Leczo i sekretny składnikWikipedia / K. Lastochka / CC BY-SA 3.0

Dodała do lecza sekretny dodatek, który niesamowicie podkręca jego smak. Mała zmiana, piorunujący efekt

Wyśmienite leczo jest bez wątpienia idealną propozycją obiadową. Bogactwo papryki może wprawić w stan ekstazy nasze kubki smakowe. Jednak warto do tej potrawy dodać jeden składnik, który sprawi, że leczo będzie jeszcze bardziej smakowite. Ten sekret znają tylko najlepsze gospodynie.

Leczo jest potrawą, która kojarzy się nam przede wszystkim z Węgrami. Sprawdza się ona również na naszej rodzimej ziemi i od lat jest uwielbiana przez wielu Polaków. Można ją podawać jako dodatek lub niezależne danie. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jeden sekretny składnik może uwydatnić najlepsze walory smakowe, które posiada leczo.

Mamy nagranie, trwa 3 minuty i widać na nim wszystko. Zaczął kroić kapustę, po chwili miał gotową najlepszą surówkę świataMamy nagranie, trwa 3 minuty i widać na nim wszystko. Zaczął kroić kapustę, po chwili miał gotową najlepszą surówkę świataCzytaj dalej

Leczo będzie jeszcze lepsze, jeżeli dodasz do niego pewne składniki

Każdy kto kiedykolwiek przyrządzał leczo, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że jego główną podstawą są papryki. W jej skład często wchodzi również wyrazista w smaku cebula. Niezwykle istotne są także przyprawy, które nadają potrawie wyjątkowego charakteru.

Przeważnie leczo doprawiamy papryką w proszku. W zależności od preferencji można zastosować jej łagodną lub ostrą odmianę. Danie warto wzbogacić o czosnek. Należy jednak pamiętać, że nie może być on przypalony. W przeciwnym wypadku nasze leczo będzie posiadało nieprzyjemną nutę goryczy. Jeden z dodatków jest wyjątkowo nieoczywisty i znacząco wpływa na bogactwo smaku tej węgierskiej potrawy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotu
  2. Wiadomo dokąd Duda pojedzie w pierwszą podróż zagraniczną. Kierunek jednych zaskakuje, a drugich śmieszy

Obłędne leczo z wyjątkowym dodatkiem

Do przypraw, które urozmaicą nasze leczo możemy zaliczyć ziarna kolendry, bazylię, oregano czy natkę pietruszki. Jednak tylko nieliczne osoby pomyślałyby o tym, aby dodać do niego białe wino. W znacznym stopniu wpływa ono na smak tej fantastycznej potrawy. W związku z tym warto przetestować takie rozwiązanie. Z pewnością nikt tego nie pożałuje. Najlepiej, jeżeli paprykę w proszku zaczniemy smażyć na patelni razem z białym wytrawnym winem. Wystarczy dosłownie kilka chwil. Następnie taki dodatek mieszamy z resztą potrawy.

Najlepsze newsy:

  1. RMF FM: Katastrofa na lotnisku w Bydgoszczy. Są ofiary śmiertelne
  2. Dramat na polskim lotnisku. 2 osoby nie żyją, maszyna runęła
  3. Uważaj na 10 produktów. Okropne, każdego dnia klienci Lidla i innych popełniają ogromny błąd
  4. Andrzej kupił jedzenie bezdomnym, właścicielka restauracji się wściekła. Skandaliczne zachowanie, ciężko uwierzyć
  5. Bardzo wielu ludzi przed wyjściem z domu zostawia w ogródku łyżeczkę cukru. Wiesz dlaczego?
  6. Niebywały splot tragicznych wydarzeń. Nie żyje znany sportowiec, miał olbrzymiego pecha

Źródło: gotujmy.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł