Smakosze.pl
kotlety mielone z cukinią

Canva

Lekkie kotlety mielone z indyka z dodatkiem cukinii

2 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kotlety mielone zazwyczaj kojarzą nam się z tłustą i ciężkostrawną potrawą. Jednak wcale nie tak trudno o stworzenie lżejszej wersji. Wystarczy zmiana mięsa wieprzowego na indycze oraz dodatek soczystej cukinii.

Gdy za oknem temperatury biją kolejne rekordy, tracimy ochotę na tłuste obiady. Doskonałą odmianą od tradycyjnej kuchni polskiej będą nieco zmodyfikowane, zdrowsze kotlety mielone z dodatkiem cukinii.

Kultowy przysmak w nowym wydaniu

O tej porze roku mamy dostęp do najwyższej jakości warzyw. Wielką szkodą byłoby zatem jadanie obiadów bez ich solidnego dodatku.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Soczysta cukinia doskonale dopełnia smak kotletów mielonych, a przy okazji sprawia, że w środku pozostają przyjemnie wilgotne.

Ten przepis przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia tradycyjne smaki, ale chciałby wpuścić powiew świeżości do swojej codziennej diety.

Indycze kotlety z cukinią

Potrzebujesz:

  • kilogram mięsa mielonego z indyka

  • 1 duża cukinia

  • 1 ząbki czosnku

  • cebula

  • jajko

  • bułka tarta

  • suszone oregano

  • olej do smażenia

Pokrój cebulę w drobną kostkę i podmaż, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj do cebuli i smaż z oregano, solą i pieprzem przez 5 minut. Ostudź.

Wątróbka

Zniewalająca wątróbka drobiowa z dodatkiem powideł śliwkowych

CZYTAJ DALEJ

Mielone mięso z indyka przełóż do miski i dodaj wystudzone warzywa. Następnie wbij jajko, dodaj bułkę oraz sól i pieprz. Całość solidnie zagnieć w spójną masę.

Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie lekko zgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony.

Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z wielowarzywną surówką oraz gotowanymi ziemniakami. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Co oznacza szara obwódka wokół żółtka?

  • Czy ryby z Bałtyku są szkodliwe?

  • Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >