Smakosze.pl
śledzie

canva/iko636

Lekko pikantne śledziki w śmietanie z jabłkiem i porem

1 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Śledzie to jedne z najłatwiej dostępnych u nas ryb. Jednocześnie też jako tłuste, morskie ryby są bardzo zdrowe. Możesz z nich przygotować doskonałą przekąskę. Na przykład lekko pikantne śledziki w śmietanie z jabłkiem i porem.

Najbardziej uniwersalne w zastosowaniu są solone filety śledziowe zwane matiasami. Można je przyrządzać na wiele sposobów, bo doskonale komponują się z wieloma składnikami. Nasza propozycja to połączenie ich z porem i jabłkiem, czyli ze smakiem lekko pikantnym i słodkim. Doskonałym dopełnieniem całości jest kwaśna, aksamitna śmietana.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekko pikantne śledziki w śmietanie z jabłkiem i porem

Składniki:

  • 5 solonych filetów śledziowych (matiasów)

  • 1 nieduży por (tylko jasna jego część)

  • 1 słodkie jabłko

  • pół cytryny

  • 300 g kwaśnej śmietany

  • pieprz

szarlotka

Najłatwiejsza szarlotka na świecie według Ani Starmach - tylko 5 składników

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie śledzików

Filety opłucz, jeśli są bardzo słone możesz zalać je wodą, odstawić na godzinę i po tym czasie osączyć. Osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki o szerokości 2-3 cm.

Por oczyść z wierzchnich liści, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Pokrój w półkrążki, umieść je na sicie, przelej wrzątkiem, osącz, wystudź.

Jabłko umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało, wymieszaj.

Rozdrobnione śledzie wymieszaj z porem i jabłkiem. Polej śmietaną, delikatnie wymieszaj. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze schłodź. Smacznego!

por

por

Źródło zdjęcia: canva/Naked King

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaknawspak

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >