Smakosze.pl Produkty Lepiej jeść masło czy margarynę. Doktor technologii żywności rozwiała wątpliwości
Fot. TikTok/drkarolinakowalczyk; Canva/tashka2000

Lepiej jeść masło czy margarynę. Doktor technologii żywności rozwiała wątpliwości

7 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Masło osiąga zawrotne kwoty, a wielu konsumentów zamiast tego produktu kupuje margarynę. Czy ich wybór jest słuszny i korzystny dla zdrowia? Wszelkie wątpliwości w tej sprawie rozwiała dr Karolina Kowalczyk.

Masło zbyt drogie

Według przewidywań ekspertów, zajmujących się handlem i ekonomią, ceny masła przekroczą nawet 10 złotych. Dla wielu Polaków zakup masła będzie sporym wydatkiem i za całą pewnością niektórzy rozważą zakup tańszej margaryny. Przez lata mówiło się, że to nie najlepszy i niekorzystny dla zdrowia zamiennik popularnego smarowidła.

Głos w tej sprawie zabrała dr Karolina Kowalczyk, która jest technologiem żywności. Swoimi spostrzeżeniami i faktami podzieliła się na swoim kanale na platformie TikTok.

smarowanie.jpg
Fot. Canva/serjedi
Biorę pierś z kurczaka i obieraczkę do warzyw. Patent jak z najlepszej restauracji

Masło nie dla każdego

Ekspertka w krótkim materiale przedstawiła zalety spożywania masła, jak i margaryny. Okazuje się, że masło uznane przez wszystkich za zdrowe, nie jest odpowiednie dla każdego. Kto może spożywać masło?

To zależy od twoich potrzeb i celów zdrowotnych. Generalnie, masło to jest produkt naturalny, bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, D, E, K. Ale zawiera także sporo tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze mogą zwiększać poziom złego cholesterolu – argumentuje dr Karolina Kowalczyk.

Dlatego osoby borykające się z problemem wysokiego cholesterolu, powinny unikać spożywania go w nadmiarze.

Margaryna kontra masło

Doktor technologii żywności wskazała, że stosowanie margaryny zamiast masła nie jest najgorszym wyborem. Należy tylko wiedzieć, co się w niej znajduje i czy jest korzystne dla zdrowia.

Jeżeli chodzi o margarynę, jest to alternatywa roślinna, która w zależności od jakości może być źródłem tłuszczów nienasyconych korzystnych dla serca – mówi Kowalczyk.

Okazuje się również, że nie każda margaryna jest zdrowa. To jakiej powinno się unikać, również dokładnie określiła ekspertka.

Kluczowe jest unikanie margaryn zawierających tłuszcze trans, czyli takie tłuszcze, które powstają podczas częściowego utwardzania tłuszczów, są silnie związane z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych – wyjaśnia doktor.

Jak wynika z porad ekspertki, każdy produkt ma swoje plusy i minusy i nie każdy może je spożywać. Jeżeli zastanawiasz się, które smarowidło wybrać, musisz udać się do lekarza, a ten skieruje cię na właściwe badania. W ten sposób dowiesz się, czy masz problem z cholesterolem. Jeżeli go nie posiadasz, masło będzie świetnym wyborem, ale w umiarkowanych ilościach. Przy wysokim poziomie cholesterolu zdecydowanie lepiej wybrać dobrej jakości margarynę bogatą w kwasy omega-3.

Sprawdź także, gdzie kupić najtańsze masło oraz poznaj sposób, dzięki któremu kupisz dobrej jakości mięso .

Tak oszukują producenci mięsa. Wystarczy 1 czynność w sklepie, aby się nie nabrać na ich sztuczki
Pokrój, ułóż na cebuli i skrop tym składnikiem. Mój schab z piekarnika nie ma sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy