Lidl i jego ogórki mogą się schować przy domowych przetworach.pixabay/kasjanf

Wielu Polaków już nigdy nie kupi ogórków kiszonych w Lidlu. Do sieci trafił piorunujący przepis siostry Anastazji, zrobisz je sam bajecznie łatwo

Lidl, Biedronka czy Auchan są tymi sklepami, w których znajdziemy dość duży wybór ogórków kiszonych, których smak będzie zadowalający. Dobrze wiemy jednak, że nic nie może się równać z domowymi przetworami, zwłaszcza jeśli korzystamy ze sprawdzonego przepisu. W dziedzinie najlepszych receptur chyba nikt nie może się równać z siostrą Anastazją. Zdradzamy świetny i banalnie prosty przepis na domowe ogórki kiszone.

Lidl, tak jak wiele sklepów, chce zaskarbić sobie sympatię klientów, dlatego na półce z przetworami ze słoika bez problemu znajdziemy spory wybór ogórków kiszonych. Wiemy, że zabiegani smakosze zapewne korzystają z oferty sklepu od czasu do czasu, ale jesteśmy przekonani, że najwięksi smakosze są zdania, że nic nie może się równać ze smakiem domowych ogórków. Nieprzekonani co prawda często myślą, że nie mają czasu na domowe kiszenie warzyw, ale zapewniamy, że wystarczy znaleźć odpowiedni przepis, dzięki któremu robienie przetworów zajmie chwilę.

Wstrząsające, właśnie trwają poszukiwania klienta Biedronki. Przed chwilą wywołał ogromny skandalWstrząsające, właśnie trwają poszukiwania klienta Biedronki. Przed chwilą wywołał ogromny skandalCzytaj dalej

Lidl oferuje smakoszom dość smaczne ogórki kiszone, ale coraz więcej osób docenia smak domowych przetworów. Kiszone z przepisu słynnej siostry Anastazji zrobią furorę w Twojej kuchni

Lidl słynie z produktów uwielbianych przez wybrednych miłośników jedzenia, dlatego nawet oni kupują niekiedy w nim kiszone ze słoika. Doskonale rozumiemy, że nie każdy ma czas na przygotowanie własnych przetworów, ale chyba każdy wie, że nie ma nic lepszego niż ogórki kiszone przygotowane według tradycyjnej receptury. Zrobienie ich samodzielnie jest dużo mniej kosztowne, a przy tym daje ogromną satysfakcję. Polecamy cudowny przepis na ogórki kiszone, który bije na głowę przetwory ze sklepu.

Dzisiaj grzeje: 1. Magda Gessler wbiła się w niemożliwie obcisły strój. Zatkało wszystkich, przesadziła?
2. Wybory 2020. Jak głosowali sąsiedzi Jarosława Kaczyńskiego. Ogromne zaskoczenie

Składniki - ilość jest zależna od pojemności słoików:

  • ogórki,
  • czosnek,
  • gałązki kopru,
  • chrzan,
  • przegotowanej wody,
  • łyżka soli,
  • ewentualnie liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu.

Przygototowanie:

Umyte ogórki układamy dość ciasno w słoikach, na których dnach umieszczamy koper, obrany chrzan i czosnek w ząbkach. Przygotowujemy zalewę - możemy to zrobić na 3 sposoby:

  1. Zimna zalewa - mieszamy wodę w proporcji łyżka soli na litr wody. Zalewę wlewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy ogórki.
  2. Gorąca zalewa - te same proporcje wody i soli. Po wlaniu wody zakręcamy słoiki, odstawiamy na 5-6 dni. Po tym czasie pasteryzujemy przetwory przez około 2 minuty.
  3. Wrząca zalewa - w tym przypadku nie zamykamy ogórków w słoiku od razu. Do kamionkowego naczynia wkładamy dodatki, układamy ogórki poziomo, warstwami na przemian z czosnkiem, koprem i chrzanem. Całość zalewamy roztworem zrobionym z litra wrzącej wody z łyżką soli. Naczynie przykrywamy ściereczką, kładziemy na nie spodek i obciążamy. Ukiszone warzywa przekładamy do słoików, zalewamy wodą, która pozostała w kamionce, i pasteryzujemy.

Najlepsze newsy:

  1. "Jest fatalnie". Marian Opania znalazł się w tragicznej sytuacji
  2. Skandaliczne i oburzające zachowanie w karczmie w Zakopanem. Aż się wierzyć nie chce, okropne
  3. Obłędna sałatka z ogórków kiszonych. Takiego połączenia prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś
  4. Wiele osób popełnia 2 błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć
  5. Gessler wytknęła właścicielce powiększone usta i drogie ciuchy. Wiemy, jak po emisji "Kuchennych rewolucji" potoczyły się losy jej restauracji
  6. Dramatyczny wypadek znanego piłkarza. Gwiazdor spadł z 200 metrów (FOTO)

Źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/

Następny artykuł