Liście laurowe wprost z doniczki - pyszna i świeża przyprawa w twoim domuwikipedia.org/Photo by David J. Stang Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Liście laurowe są hitową przyprawą. Możesz je wyhodować w domu, wiemy jak

Liście laurowe są przyprawą, bez której żaden bigos czy żurek nie może się obejść. Suszone liście są najbardziej popularne, jednak o wiele smaczniejsze są świeże listki. Aby móc mieć do nich dostęp, należy wyhodować je w domu - zdradzamy jak tego dokonać.

Liście laurowe od wieków są częścią kuchni na całym świecie. Szczególnie wielkie upodobanie wypracowali sobie mieszkańcy basenu morza śródziemnomorskiego, którzy bez żadnej trudności mogą hodować liście laurowe w swoich ogrodach. W naszym kraju nie mamy tak dobrych warunków, ponieważ średnia roczna temperatura jest o wiele mniejsza niż na południu Europy. Jeśli jednak chcemy wyhodować żywy laur w domu, mamy ku temu warunki. Zdecydowanie polecamy, albowiem świeży laur ma zupełnie inny smak od suszonej przyprawy, przez wielu określany nawet jako lepszy.

Nigdy nie wyrzucaj obierków z ogórka. Zrobisz z nich obłędną miksturę, która przyda się w kuchniNigdy nie wyrzucaj obierków z ogórka. Zrobisz z nich obłędną miksturę, która przyda się w kuchniCzytaj dalej

Liście laurowe w domowym zaciszu - piękna roślina doniczkowa, którą w dodatku przyprawimy zupę

Wawrzyn szlachetny jest roślina o szczególnych właściwościach. Związki zawarte w liściach wspomagają trawienie i łagodzą wiele dolegliwości gastrycznych, takich jak wzdęcia czy bóle brzucha. Stąd tak duża popularność używania liści laurowych w potrawach znanych z wywoływania rewolucji żołądkowych, czyli bigosu, dań z grochu czy przetworów z octem. Ponadto liście lauru mają właściwości przeciwgnilne i bakteriobójcze, dlatego tak dobrze radzą sobie w kiszonkach. Ciekawym użyciem wawrzynu jest jego podpalenie, który dzięki temu łagodzi nerwy i pozwala uspokoić się po ciężkim dniu pracy.

Dzisiaj grzeje:

Warto nadmienić, że w warunkach domowych nie możemy liczyć na tak dobry rozwój jak w środowisku naturalnym. Na południu laur dorasta nawet do 10 metrów i tworzy niewielkie drzewa, w hodowli doniczkowej możemy liczyć jedynie na maksymalnie 2 metrową roślinę. Mimo to wawrzyn i tak będzie imponował, a jego praktyczne zastosowania są ogromne. Jak w takim razie dbać o roślinę, aby móc cieszyć się jej właściwościami?

Krzew uwielbia widne i ciepłe miejsca, więc warto ustawić go w mocnym słońcu. Krótkotrwałe spadki temperatur do okolic 0 nie zrobią na nim wrażenia, jednak zimą warto przestawić go do pomieszczenia, ponieważ długich mrozów nie zniesie. Sadzonki ukorzenia się w piasku, a cały proces trwa około 3 miesiące. Siew z nasion jest bardziej skomplikowany, ponieważ te są bardzo delikatne i muszą zostać posiane zaraz po zakupie. Jednymi przeszkodami w uprawie mogą być nasze błędy. Nie możemy przelać lauru ani dawać mu zbyt mało światła. Wtedy roślina może zostać zaatakowana przez tarczniki, liście opadać a korzenie gnić.

Najlepsze newsy:

Źródło: e-ogrodek

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł