Liście laurowe i ich właściwości zdrowotnePixabay / Zapach_bzu

Na początku gotowania wrzucasz suche, połamane liście laurowe? Tracisz nie tylko ich niesamowite właściwości, ale i psujesz smak potraw

Liście laurowe w polskiej kuchni są praktycznie niezastąpione. Dodaje się je do wielu tradycyjnych potraw. Bez nich smak byłby zupełnie inny. Jednak używając ich łatwo popełnić błąd, przez który stracą one swoje cenne właściwości.

Liść laurowe od wieków używane są nie tylko w gastronomii, ale również w medycynie ludowej. Wszystko dzięki swoim niesamowitym właściwościom leczniczym. Mało kto wie o tym, że wywar z liści laurowych stosuje się jako środek na stawy, a nawet cukrzycę.

Jak się okazuje również olej z liści laurowych ma swoje niezwykłe zastosowanie. Pomaga na problemy z trądzikiem czy wypadające włosy. Jednak to właśnie w kuchni stosuje się je najczęściej, niestety tracąc przy tym ich wspaniałe właściwości.

Banalnie prosty trick na wybitne ciasto na pierogi, stosują go najlepsi szefowie kuchni. Zawsze wychodzą obłędnie pyszneBanalnie prosty trick na wybitne ciasto na pierogi, stosują go najlepsi szefowie kuchni. Zawsze wychodzą obłędnie pyszneCzytaj dalej

Liście laurowe pomagają w leczeniu wielu chorób

Wywar z liści laurowych szczególnie poleca się na reumatyzm i artretyzm. Można stosować go wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Olejki zawarte w liściach mają właściwości rozgrzewające, dlatego też stosowane na skórę, do okładów łagodzących bóle reumatyczne, potrafią zdziałać cuda.

Wiele osób przypisuje też liściom laurowym moc oczyszczania stawów ze złogów. Dzieje się tak z powodu działania napotnego, które wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych substancji.

Dzisiaj grzeje:

  1. Skarb jesieni, czyli marynowana dynia w zalewie słodko-kwaśnej. Zrobisz w parę chwil, bez pasteryzowania
  2. Coś podobnego, prawda o Jarosławie Kaczyńskim wyszła na jaw. Mało kto ją zna. Wszystko się działo podczas rodzinnych wycieczek poza miasto
  3. Zaledwie 5 minut i 5 prostych składników dzieli cię od stworzenia rewelacyjnego ciasta, które pokochasz ty i twoja rodzina

Liście laurowe w kuchni

Ekspert od zdrowego żywienia i szef kuchni Siergiej Sinicyn uważa, że wiele osób nie potrafi w pełni wykorzystać do końca niesamowitych właściwości liści laurowych. Obalił przy tym jeden z najpopularniejszych zaleceń, dotyczących używania tej przyprawy. Większość osób uważa bowiem, że liście należy dodać do naczynia w całości i pozostawić po ugotowaniu. Sinicyn zupełnie się z tym nie zgadza.

- Aby prawidłowo wykorzystać liść laurowy, tak aby dawał korzyści i jak najbardziej wyrazisty smak, lepiej umieścić go na 5 lub 10 minut przed końcem przygotowywania gorącej potrawy i koniecznie po tym czasie wyciągnąć. W przeciwnym razie razem z olejkami eterycznymi nadającymi przyjemny aromat trafia do naczynia gorycz – powiedział w jednym z wywiadów.

Liście laurowe charakteryzują się silnymi właściwościami antyseptycznymi, dlatego właśnie dodaje się je do kiszenia ogórków czy do wszelkich marynat. Dzięki tej przyprawie mogą być przechowywane o wiele dłużej.

Sinicyn uważa jednak, że liście laurowe, które kupujemy w sklepach nie są tak świetne, jak może nam się wydawać. Według niego w rzeczywistości są one suche, połamane i stare, więc ich skuteczność mocno spada.

- Dobry liść laurowy powinien być gładki, nie popękany, zielony i błyszczący. Jeśli kupiłeś gdzieś na rynku dobrej jakości bukiet z liści laurowych, można go umieścić w szczelnym opakowaniu i położyć do zamrażarki, a wyjąć tuż przed gotowaniem. W ten sposób zachowa olejki eteryczne w największym stopniu – doradził w szef kuchni.

Warto sprawdzić, czy po zastosowaniu tych porad, smak potraw, do których dodajemy liście laurowe, rzeczywiście się zmieni.

Pod żadnym pozorem nie dawaj paluszków rybnych dzieciom. Lepiej zrób ich zdrowszą wersję w domu, palce lizaćPod żadnym pozorem nie dawaj paluszków rybnych dzieciom. Lepiej zrób ich zdrowszą wersję w domu, palce lizaćCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Na miejscu ratownicy, strażacy i wozy bojowe, służby szukają ludzi. Katastrofa w dużym polskim mieście
  2. Stawki będą niższe, pieniądze dopiero w przyszłym roku. Poznaliśmy kwoty dopłat
  3. Katarzyna Dowbor pokazała banalnie proste i pyszne danie z ziemniaków. Na sam widok cieknie ślinka
  4. Kotlety a'la pizza są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Znajomi będą błagać o przepis, a rodzina o dokładkę
  5. Zawsze po wypiciu kawy zrób 1 rzecz. Efekty zdumiewają, Twoja sylwetka diametralnie się zmieni
  6. Nowe odkrycie dotyczące koronawirusa. Naukowcy podali, co łagodzi przebieg choroby COVID-19
  7. Miliony urządzeń z systemem Android przestaną być bezpieczne. Wszystko przez wygasłe certyfikaty

Źródło: Sputnik News, ABC Zdrowie

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł