Liść laurowy i ogórki gruntowe - połączenie wręcz idealnepixabay.com/Alexei_other, facebook.com/Zioła-i-przyprawy

Wiola dodała do ogórków gruntowych liście laurowe. Uzyskała spektakularny efekt

Liście laurowe maja nadzwyczajne właściwości, z których korzysta każdy, kto chce, aby jego przetwory osiągnęły wspaniały smak. Wiola dodała je do ogórków gruntowych i uzyskała spektakularny efekt. Smak zachwyca każdego smakosza.

Liście laurowe mają wiele ciekawych właściwości. Wykorzystywane już w starożytności przez mieszkańców antycznej Grecji oraz Rzymu w wielu rytuałach, zabiegach medycznych czy jako najzwyklejszy krzew ozdobny. Obecnie z lauru korzystamy głównie w kuchni, kiedy przyrządzamy aromatyczne zupy, gulasze oraz przetwory, które dzięki tej przyprawie osiągają niesamowity smak i aromat. Wiola dodała je do ogórków gruntowych i stworzyła przepyszna recepturę, która zachwyca niejednego kulinarnego specjalistę.

Mąż Maryli Rodowicz zobaczył co gwiazda dodaje do potraw i nie wytrzymał. Tajemnica wyszła na jaw w przykrych okolicznościachMąż Maryli Rodowicz zobaczył co gwiazda dodaje do potraw i nie wytrzymał. Tajemnica wyszła na jaw w przykrych okolicznościachCzytaj dalej

Liście laurowe i ogórki gruntowe - połączenie, które śnić będzie ci się w nocy

Liście laurowe są nie tylko pyszna przyprawą. Dawniej w medycynie ludowej wykorzystywane były jako środek na stawy, oczyszczenie organizmu z toksyn, a także na cukrzycę. Podpalenie ich w domu może dać ciekawe efekty, o których pisaliśmy już wcześniej. Ogórki gruntowe nie mogą się bez nich obejść. Wiola dodała je do słoików z ogórkami, co pozwoliło wydobyć jej z nich to co najlepsze. Poniżej prezentujemy przepis jej autorstwa, który podbija serca wszystkich, którzy spróbowali tych ogórków.

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3/4 szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki gorczycy

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na 4 części.
  2. Paprykę także dokładnie umyj i pokrój ja w podłużne paski.
  3. W garnku zmieszaj wodę, ocet, cukier oraz sól i doprowadź zalewę do wrzenia. Gotuj przez 10 minut.
  4. Do wyparzonych słoików włóż warzywa, wrzuć przyprawy i zalej całość gorącą zalewą.
  5. Pasteryzuj słoiki przez 15 minut.

Tak przygotowane ogórki idealnie pasują do kanapek czy jako dodatek do obiadu. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Jeśli je masz, możesz zarobić nawet 10 tys. złotych. Chodzi o pozornie zwykłe 10 groszy
  2. Jedna kobieta nie żyje, dwie zostały ranne. Dramatyczne wydarzenia w Europie
  3. Lidl, Biedronka i inne wielkie sieci tracą przez zaskakujące wybory Polaków. Zyskują zupełnie inne miejsca
  4. Mąż Maryli Rodowicz zobaczył co gwiazda dodaje do potraw i nie wytrzymał. Tajemnica wyszła na jaw w przykrych okolicznościach
  5. Mszyce niszczą twoje krzewy owocowe? Zasiej obok nich jedną konkretną roślinę
  6. Rywal Kamila Stocha został piosenkarzem. Znany skoczek nagrał wakacyjny hit (WIDEO)

Źródło: facebook.com/Kulinarna-Wiola

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł