Liście laurowe - dlaczego należy wyjmować je z zupy?Pixabay / kropekk_pl

Czemu wyjmujemy z zup liście laurowe? Jest ważny powód

Nie da się ukryć, że liście laurowe są niezwykle istotną przyprawą, która znacząco może wpłynąć na smak naszych potraw. Niektórzy mistrzowie kulinariów zalecają wyjmowanie ich z potraw po ugotowaniu. Powód może zaskoczyć wiele osób.

Liście laurowe zajmują ważne miejsce wśród przypraw. Zupy i pieczenie z ich dodatkiem potrafią niemal obezwładniać smakiem. Jednak część osób decyduje się na usunięcie ich z gotowych dań. Każdy kto poznał przyczynę już zawsze pamięta o tym, aby wyjmować liście przed zaserwowaniem swoich specjałów.

Dostała ścierką. Nagle widzów poderwało, na wizję wkroczył mąż Magdy Gessler i zakomunikował 5 słówDostała ścierką. Nagle widzów poderwało, na wizję wkroczył mąż Magdy Gessler i zakomunikował 5 słówCzytaj dalej

Jak należy je stosować liście laurowe?

Liście laurowe niejednokrotnie potrafiły nas zaskoczyć. Niedawno wspominaliśmy o tym jak ta niepozorna przyprawa może nam pomóc w przypadku przykrego problemu. Tym razem warto przyjrzeć się przyczynom wyjmowania ich z zup.

Nie od dziś wiadomo, że liście laurowe najlepiej dodawać do potraw w całości. Okazuje się, że robi się tak głównie, dlatego by móc je łatwo usunąć z potraw takich jak zupa. Niektórzy uznają, że postępuje się z nimi w taki sposób ze względu na ich toksyczność. Prawda jest jednak o wiele bardziej prozaiczna.

Dzisiaj grzeje:

  1. Meteorolodzy ostrzegają, przecieramy oczy. Mówią jak wcześnie sypnie śniegiem, grzybiarze wstrzymali oddech
  2. Pani Karolina była w Tatrach. Wszystko widziała, turysta nie żyje
  3. Niebywały, odbierający mowę sekret urody. Elżbieta Jaworowicz wygląda 20 lat młodziej dzięki banalnej diecie

Dlaczego warto usunąć liście laurowe z dań?

Liście laurowe nawet po wielogodzinnym gotowaniu są wyjątkowo twarde. Natrafienie na nie w zupie jest wątpliwą przyjemnością. Krawędzie liści niekiedy są bardzo ostre i mogą być przyczyną skaleczeń. Niepozorna przyprawa z łatwością może doprowadzić do zadławienia. Czasami zdarza się, że liście laurowe potrafią utknąć w przełyku lub gardle. Ich połknięcie niesie również ryzyko perforacji jelit. W związku z tym wyjmowanie liści z zupy jest jak najbardziej uzasadnione.

Prawie wszyscy wskazują błędnie. Pod którym numerem jest najzdrowsze żółtko?Prawie wszyscy wskazują błędnie. Pod którym numerem jest najzdrowsze żółtko?Czytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nawet 150 tys. Polaków otrzyma spore wsparcie od ZUS. Nowelizacja wchodzi w życie 20 września
  2. Schowała dyktafon w plecaku syna. Jego nauczycielki szybko straciły pracę
  3. Niewyobrażalna tragedia, dwoje 3-letnich dzieci nie żyje. Myśleli, że to wina winogron, mylili się, rodzice usłyszą zarzuty
  4. Natalia kisząc ogórki dodała koper i chrzan. Zamarła widząc białą pianę, szybka interwencja jest niezbędna
  5. Niesamowicie ważne ostrzeżenie. Dotyczy wszystkich kupujących w Lidlu, Biedronce, Auchan, Kauflandzie, Dino i wielu innych
  6. Pamiętacie Mareczka z "Czterdziestolatka"? Nie do wiary, czym się teraz zajmuje

Źródło: Wprost Zdrowie i Medycyna

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł