Liście laurowe wyjmuje się z ugotowanej potrawy nie bez powodu.pxhere/creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Dlaczego zawsze należy usunąć liście laurowe z potraw? Jest arcyważny powód

Liście laurowe nadają potrawom cudowny aromat. Przyprawa ma jednak to do siebie, że większość osób wyławia je z potraw przed końcem przygotowania dania. Mogłoby się wydawać, że decydujemy się na to względów praktycznych, by spore liście nie znalazły się w czyimś talerzu. Wbrew pozorom powody wyjmowania przyprawy z garnka są jednak nieco inne.

Liście laurowe słyną z cudownych właściwości zdrowotnych i pięknego zapachu, bez którego nie przygotowalibyśmy wielu klasycznych potraw kuchni polskiej. Zazwyczaj wszelkie książki kucharskie i najlepsi szefowie kuchni zalecają dodanie przyprawy na początku gotowania, by oddała cały aromat podczas gotowania. Gdy potrawa jest gotowa, powinno się jednak wyjąć liście. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z wielu technik gotowania - przyzwyczajamy się po prostu do powtarzanych od lat zasad.

Dzisiaj ogromne tłumy w Biedronce, wszystko z 1 powodu. Decyzja już wzbudziła kontrowersje, nie wszystkim się spodobaDzisiaj ogromne tłumy w Biedronce, wszystko z 1 powodu. Decyzja już wzbudziła kontrowersje, nie wszystkim się spodobaCzytaj dalej

Liście laurowe powinniśmy wyłowić z potrawy pod koniec gotowania

Liście laurowe niemal zawsze mamy w szafce, bo popularna przyprawa jak nic innego wzbogaca smak i zapach bigosów, mięs i gulaszy. Oprócz wspaniałego zapachu sprawiają też, że ciężkostrawne potrawy będą dużo lżejsze i nie będziemy uskarżać się na poczucie ciężkości w żołądku. Większość z nas niemal zawsze wyjmuje liście z ugotowanej już zupy czy innych dań, bo niezależnie od tego, jak długo się gotują, pozostają twarde, a do tego same w sobie nie są zbyt smaczne. Czemu jednak wyławiamy je po gotowaniu?

Dzisiaj grzeje:

  1. Z ostatniej chwili: Polska znowu się zamyka. Zakaz od 2 września
  2. Myjesz pieczarki przed przyrządzaniem? Być może popełniasz wielki błąd, Pascal Brodnicki rozwiewa wszystkie wątpliwości
  3. Odkryli w kopalni wielki skarb. Gigant jest wart blisko 70 mln złotych

Okazuje się, że chociaż obecne w liściach laurowych olejki eteryczne są toksyczne dla wielu bakterii i patogenów, nie mogą nam zaszkodzić nawet wtedy, kiedy zjedlibyśmy je w całości, chociaż mało kto wpada na podobny pomysł. Nawet wielogodzinne gotowanie ich w gorącym wywarze nie pozbawi ich jednak ostrych krawędzi, które mogą być dla nas nieco niebezpieczne. Istnieje bowiem spore ryzyko, że możemy zadławić się przyprawą. Odnotowano także przypadki, gdy przyprawa utknęła komuś w gardle lub przełyku, a nieliczni doświadczyli przez nie perforacji jelit. W przeciwieństwie do innych przypraw - na przykład ziela angielskiego - liści nie da się rozdrobnić tak, by nie były już szorstkie i twarde, dlatego na wszelki wypadek lepiej po prostu wyjąć je z garnka.

Polacy wstrzymali oddech po komunikacie Biedronki. Od jutra znowu się zaczniePolacy wstrzymali oddech po komunikacie Biedronki. Od jutra znowu się zacznieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Aktorka "Na wspólnej" postawiona pod ścianą. Straciła pieniądze, wyjawniła prawdę o kulisach serialu
  2. Schował się w garażu przed potężną wichurą. Nie dał rady. Był bez żadnych szans
  3. Upokarzająca żenada i skandal na żywo na wizji. Ekspertka zdradzała triki na kiszenie ogórków, niestety Chajzer się nie powstrzymał
  4. Smaczna i sycąca zapiekanka z 2 warzyw, naje się cała rodzina. Prosty przepis zrobisz w parę chwil
  5. Sernik według sekretnej receptury Magdy Gessler, puszysty niczym chmurka, nigdy nie opada
  6. Koszmarna kontuzja polskiego hokeisty. Zdjęcie tylko dla osób o mocnych nerwach (FOTO)

Źrodła: Wprost

Następny artykuł