Lodówkapixabay.com/Pexels

Zimą część jedzenia trzymasz na balkonie lub parapecie? Błąd, nigdy więcej tak nie rób

Lodówka czy zamrażalnik powinny stanowić jedyne miejsca, w których trzymamy żywność. Wielu z nas rozkłada jedzenie, które nie mieści się do lodówki na balkonie lub parapecie. Niestety to rozwiązanie może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Chodzi tutaj o nieustanną zmianę temperatury na dworze, możliwość rozwijania się drobnoustrojów czy zanieczyszczenie jedzenia przez ptaki, szkodniki lub owady.

Lodówka jest najczęstszym miejscem, w którym przechowujemy półprodukty czy przygotowane już potrawy. Trzymanie żywności w niskiej temperaturze wydłuża okres przydatności do spożycia. Kluczowa jest jednak stała temperatura.

Co, jeśli miejsce w lodówce się kończy, a my musimy przechować jedzenie w chłodnym miejscu? Wybieramy parapet lub balkon. Są to jednak rozwiązania, z których lepiej zrezygnować, jeśli troszczymy się o swoje zdrowie.

Temperatura, w której najczęściej przechowujemy produkty spożywcze to około 4 stopnie. Właśnie taką staramy się utrzymać w naszych lodówkach. Na zewnątrz temperatura nieustannie się zmienia, co może doprowadzić do zepsucia się jedzenia. W tym artykule pisaliśmy na temat tricku, który pozwoli cieszyć się czystą lodówką, z której nie będą wydzielać się specyficzne zapachy produktów.

Lodówka jest lepszym rozwiązaniem niż dwór

Praktyka przechowywania żywności na balkonie czy parapecie to patent, który przechodzi z pokolenia na pokolenia. Jeśli miejsce w lodówce się skończyło, a został nam jeszcze cały blat potraw do schowania, trzeba sobie jakoś radzić.

Pojawiły się w Lidlu i już jest o nich głośno. Sprzęty kuchenne kupisz teraz za groszePojawiły się w Lidlu i już jest o nich głośno. Sprzęty kuchenne kupisz teraz za groszeCzytaj dalej

Niestety wystawianie jedzenia nie jest najlepszym rozwiązaniem. W momencie, gdy wynosimy jedzenie na zewnątrz, nie mamy możliwości kontrolowania temperatury. Tej na dworze, ale i tej, którą przybiera przygotowana przez nas potrawa.

W ciągu całej doby, na zewnątrz temperatura nieustannie się zmienia. Może się ona wahać do nawet 10 stopni.W nocy często jest mróz, a w ciągu dnia kilka stopni powyżej zera. Ruchoma temperatura nie wpłynie dobrze na nasze jedzenie.

Skutki przechowywania żywności na powietrzu

Przechowywanie żywności na zewnątrz może doprowadzić do namnażania się w niej szkodliwych drobnoustrojów. To one są odpowiedzialne za problemy z trawieniem, prowadząc w skrajnych przypadkach do zatruć pokarmowych.

Dotyczy to głównie gotowych już potraw. Nie zaleca się wkładania do lodówki żywności zdjętej prosto z patelni, jednak kiedy zdąży już ostygnąć, należy od razu to zrobić. Najlepszym momentem na tę czynność będzie zbliżenie się temperatury dania do temperatury pokojowej. Mimo wszystko wciąż zdarza nam się przechowywać żywność w lodówce w zły sposób. Pisaliśmy o tym tutaj.

Wystawiając jedzenie na zewnątrz, musimy być świadomi ryzyka zanieczyszczenia żywności.Szkodniki, owady czy ptaki mogą korzystać z naszego jedzenia, jeśli to nie byłoby prawidłowo zabezpieczone.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.gazeta.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł