Lodówka nie jest dobrym miejscem do przechowywania wielu produktów.pixabay/Waldkunst

Przenigdy nie trzymaj w lodówce kilku produktów. Konsekwencje mogą być fatalne

Lodówka jak żadne inne urządzenie pozwala przedłużyć trwałość większości artykułów spożywczych. Okazuje się, że nie wszystkie produkty należy przechowywać w niskich temperaturach. Czego nie warto wkładać do lodówki?

Lodówka wypełniona po brzegi wcale nie świadczy o tym, że świetnie znamy się na gotowaniu i przechowywaniu żywności. Mogłoby się wydawać, że nawyk wrzucania do niej wszystkiego, co właśnie przynieśliśmy ze sklepu, sprawi, że nic się nie zmarnuje. Niektóre produkty zachowują jednak swoje właściwości oraz unikalny smak wtedy, gdy trzymamy je w temperaturze pokojowej.

Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawyFatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawyCzytaj dalej

Lodówka źle wpływa na niektóre artykuły spożywcze

Lodówka jest wybawieniem, gdy mamy nawyk gotowania sporych porcji czy też przyrządzania obiadów na kilka dni. Odpowiednie przechowywanie innych produktów, które znajdziemy przecież w sklepach poza lodówką, wymaga pewnej wiedzy. Niektóre warzywa czy owoce źle znoszą bardzo niskie temperatury, a niektóre z nich wręcz tracą swój smak. Istnieją także przysmaki, które ku zaskoczeniu wielu osób, zwykle nigdy się psują, dlatego trzymanie ich w lodówce nie ma żadnego sensu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Grażyna Torbicka wytknęła Polakom błąd. Twierdzi, że nie wiedzą, ile tracą
  2. Nawet 6240 zł do twojej emerytury. Mało kto o tym wie, ale możesz liczyć na dodatkowe pieniądze

Lodówka nie jest najlepszym miejscem dla cebuli i czosnku. Pełne wyrazistego smaku warzywa staną się zupełnie mdłe i nie nadadzą już pożądanego smaku potrawom, do których je dodamy. Co więcej, zapach czosnku może roznieść się we wnętrzu urządzenia. Na kuchennym stole lub w szafce możemy też bez obaw trzymać ketchup. Wbrew pozorom nie popsuje on się zbyt szybko, bo zazwyczaj zjadamy go na długo przed określonym terminem do spożycia, a środki konserwujące obecne w niemal każdym z nich i tak przedłużąją trwałość produktu. Kolejnym zaskakującym przysmakiem, którego nie musimy trzymać w lodówce jest miód. Ma on bowiem bardzo długi okres przydatności, a niska temperatura szybciej sprawi, że ulegnie on krystalizacji.

Anna mucha spotyka się z synem gwiazdora Anna mucha spotyka się z synem gwiazdora "Rancza". Mało kto zna 1 fakt z jej życiaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dziesiątki tysięcy Polaków otrzymają po 900 zł. Fundusz podkręca świadczenia
  2. Nie żyje 28-letni Przemek z Podkarpacia. Gdy matka usłyszała wycie syren, nie podejrzewała, że jadą do jej syna
  3. Wywar jest dobrze znany, ale herbata z liści laurowych również działa cuda. Jej spektakularne zalety zachwycą każdego
  4. Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?
  5. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  6. Pilne ostrzeżenie dla części Polaków. Wystosowano alerty, zagrożenie zdrowia i życia

źródło: pysznosci.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł