Lodówka wydłuży ich przydatność, jeśli tylko ich nie umyjemyYouTube.com/ JAGODNIKHORTUSMEDIA

Pod żadnym pozorem przenigdy nie myj truskawek przed schowaniem do lodówki. Polacy masowo popełniają ogromny błąd

Lodówka jest wspaniałym wynalazkiem, który pozwolił nam przechowywać świeżą żywność o wiele dłużej, bez potrzeby konserwowania jej solą czy wędzeniem. Ma jednak pewne ograniczenia i jedno z nich powoduje, że nie powinniśmy wkładać do niej umytych owoców. Polacy masowo popełniają ogromny błąd, który dużo ich kosztuje.

Lodówka pełna jest zazwyczaj wspaniałych skarbów. Nic tak nie cieszy, jak świeże i zimne owoce w środku upalnego lata. Wkładając je do lodówki musimy pamiętać, aby nie były uprzednio umyte. Mokre owoce w lodówce są wielkim błędem, który może nas wiele kosztować, nawet nasze zdrowie. Niestety, Polacy masowo popełniają taki błąd, warto dowiedzieć się dlaczego nie powinno się tak robić.

Stało się, rolnicy są wściekli. Otwierają pola, każdy może narwać sobie truskawek, borówek, czereśni czy malinStało się, rolnicy są wściekli. Otwierają pola, każdy może narwać sobie truskawek, borówek, czereśni czy malinCzytaj dalej

Lodówka nie jest miejscem na umyte owoce - wyjaśniamy dlaczego taki błąd skutkuje wielkimi stratami

Na świeże czereśnie czy truskawki czekamy cały rok i kiedy możemy w końcu je zjeść, nie możemy się powstrzymać i opychamy się nimi aż po "korek". Niestety, truskawki jak i maliny są bardzo delikatnymi owocami, które wyjątkowo szybko zaczynają pleśnieć, więc ich przechowywanie zawsze daje się we znaki. W lodówce możemy spowolnić proces psucia, musimy pamiętać tylko o jednej rzeczy. Inaczej cały nasz wysiłek pójdzie na marne.

Dzisiaj grzeje:

  1. Dniówka za pracę przy zbiorze truskawek jest astronomiczna. Niestety, Polacy nie chcą iść do pracy w polu
  2. Szumowski o opcji ponownego zamknięcia gospodarki. Zaskakujące stanowisko ministra

Przede wszystkim nie należy ich myć przed wsadzeniem do lodówki, albowiem woda na owocach przyspieszy proces pleśnienia, a w lodówce jest ciemno i zimno, więc pleśń rośnie tam bardzo szybko. Suche owoce przetrwają o wiele dłużej, więc myjmy je dopiero bezpośrednio przed spożyciem.

Aby wydłużyć ich przydatność do spożycia, można skropić je octem winnym. Ocet wyeliminuje wszelkie drobnoustroje, które powodują psucie się produktów i wydłuży żywotność owoców nawet o kilka dni.

Najlepsze newsy:

  1. UKOiK ostrzega Polaków przed owocami i warzywami z Biedronki. Klienci powinni uważać
  2. Rząd wprowadzi opłatę reprograficzną? Wszyscy będziemy musieli płacić więcej
  3. Niesamowicie okazyjna cena truskawek w Biedronce. Niestety, jest też zła wiadomość
  4. Eksperci znaleźli powiązania spożywania kawy z 2 okropnymi chorobami. Mówią o groźnych komplikacjach
  5. Trzycyfrowe ceny czereśni sięgnęły absurdu. Klienci są wściekli
  6. Genialna zmiana w przemieszczaniu po Polsce i nie tylko już za 3 dni. Pasażerowie czekali od dawna

Źródło: genialne.pl

Następny artykuł