Lodówkapixabay.com/Waldkunst

Po świętach wsadź gazetę do lodówki. Będziesz niesamowicie zaskoczony efektem

Lodówka szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia pełna jest potraw o różnorodnym zapachu. Często niewłaściwie przechowywana ryba, cebula czy sery pleśniowe wydzielają aromat, którego chcemy się jak najszybciej pozbyć. Sposobem na poradzenie sobie z zapachem w lodówce może być między innymi zwilżona czarno- biała gazeta zmięta w kulkę. Pozostawienie jej na całą dobę w lodówce pomoże pozbyć się przykrych zapachów, które nie będą przenikać do innych potraw.

Lodówka po wigilijnej kolacji nadal pełna jest wielu przysmaków. Tak naprawdę jeszcze długo po świętach będziemy mieć na pułkach resztki aromatycznych sałatek, śledzi w occie czy ostatnie kawałki ciast.

Intensywny zapach wydzielający się z lodówki to coś, z czym borykamy się przez cały rok nawet wtedy, kiedy nie przechowujemy w niej wymyślnych potraw. Nieprawidłowo zabezpieczone produkty mogą wydzielać nieprzyjemny zapach, który ciężko wywabić mimo dezynfekcji i kilkukrotnego czyszczenia.

Jak się okazuje, jest na to kilka domowych sposobów, które mogą sprawdzić się rewelacyjnie w przypadku zbyt intensywnego zapachu ryby, cebuli czy puszkowanych posiłków.

Lodówka powinna być czyszczona z dbałością o każdy szczegół

Mówi się, że lodówka jest sercem kuchni. To w niej znajdują się uwielbiane przez nas produkty i to, bez czego nie jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować. Staramy się utrzymać ją w jak najlepszym porządku, jednak czasem odrobina nieuwagi wystarczy, żeby wydzielał się z niej mało przyjemny zapach.

Ceny w sklepie ojca Rydzka przyprawiają o zawrót głowy. Niewyobrażalne, ile trzeba zapłacić za olejCeny w sklepie ojca Rydzka przyprawiają o zawrót głowy. Niewyobrażalne, ile trzeba zapłacić za olejCzytaj dalej

Poza zapachem, który wydostaje się na zewnątrz, warto wziąć pod uwagę, że przenika on do innych potraw.

Często korzystamy z pochłaniaczy powietrza, które znajdziemy w sklepach. Nic nie równa się jednak z domowymi sposobami, które nie tylko są proste i tanie do przygotowania, ale co najważniejsze, skuteczne.

Gazeta to naturalny pochłaniacz przykrych zapachów

Wystarczy zwilżyć wodą kawałek tradycyjnej, czarno- białej gazety i uformować papier w kulkę. Następnie wkładamy ją do lodówki i czekamy dobę, aby zapachy straciły na intensywności. W ciągu kilku następnych godzin zapach całkowicie wyparuje. Mokra gazeta pochłonie wszystkie niechciane aromaty.

Kolejnym naturalnym pochłaniaczem przykrych zapachów jest koci żwirek, który wystarczy wsypać do miseczki i zostawić na noc w lodówce. Jeśli jesteście posiadaczami kotów, zachęcamy do sprawdzenia tego rewelacyjnego sposobu.

Ocet to również doskonały neutralizator przykrych zapachów. Woda z dodatkiem octu wstawiona do lodówki sprawi, że będziecie mogli pożegnać się z nieprzyjemnym zapachem.

Nie można pominąć skórki od mandarynki czy pomarańczy. To jedne z naturalnych produktów, które cieszą się ogromną ilością zastosowań. O wykorzystaniu skórki od tych cytrusów do zrobienia naturalnej świecy pisaliśmy w tym artykule. Jeśli chodzi o naturalne detergenty na bazie skórek, pisaliśmy o tym tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: www.kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł