Lodówka nie wpływa dobrze na pewne produkty.pixabay/Pexels

Wsadziła jedzenie do lodówki, po paru dniach dokonała porażającego odkrycia. Wszystko przez karygodne błędy

Lodówka wbrew pozorom nie zawsze dobrze wpływa na jakość pewnych artykułów spożywczych. Niektóre przysmaki wręcz nigdy nie powinny się w niej znaleźć, bo wówczas tracą swój smak. Jeśli często zdarza nam się wyjąć z lodówki przysmaki, które straciły cały aromat albo zyskały niewłaściwą konsystencję, być może popełniamy pewne błędy w przechowywaniu żywności.

Lodówka staje się wybawieniem zwłaszcza latem, gdy wysokie temperatury sprawiają, że wszelkie warzywa czy owoce w ciągu kilku godzin mogą stać się zbyt dojrzałe albo zepsute. Niektórzy tak bardzo martwią się o świeżość wielu produktów, że od razu po przyjściu ze sklepu pakują do niej wszystko, co właśnie kupili. Mogłoby się wydawać, że niska temperatura sprawi, że ulubione przysmaki będą dzięki temu świeże znacznie dłużej, ale jest zgoła inaczej. Pewne artykuły spożywcze tracą w lodówce caly smak.

Sekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładSekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładCzytaj dalej

Lodówka nie zawsze dobrze wpływa na jakość produktów

Lodówka wypełniana po brzegi wcale nie świadczy o dobrych nawykach. Przekonanie, że przechowywanie w niej wielu produktów jest najlepszym sposobem dbania o jakość jedzenia, powinno odejść do lamusa. Troska o to, by kupione produkty były świeże jak najdłużej, wymaga pewnej wiedzy. Pewna kobieta ze zdziwieniem odkryła, że wiele owoców i warzyw traci cały smak i aromat po wyjęciu ich z lodówki, a mleko i jajka trzymane na drzwiach urządzenia psują się niezwykle szybko. Zasady odpowiedniego przechowywania żywności są bardzo ważne, bo ich nieznajomość może nawet narażać nas na zatrucie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pamiętacie Norberta z „M jak miłość”? Mariusz Sabiniewicz nie żyje, jego ostatnie chwile były wstrząsające
  2. Media donoszą o dramatycznym rozstaniu Haliny Mlynkovej. Jeszcze nie tak dawno chwaliła się, że uwielbia gotować dla męża
  3. Podczas powrotu z wakacji, zapomnieli dziadka. 60-latka znaleźli pod Wrocławiem

Okazuje się, że trzymanie w lodówce pomidorów, ziemniaków, czosnku, cebuli i cytrusów jest zupełnie niepotrzebne, bo przez zbyt niskie temperatury zmieniają się ich konsystencja i smak. Podobnie jest w przypadku wielu owoców - banany, gruszki, brzoskwinie, nektarynki czy awokado będą smaczniejsze, gdy będziemy je trzymać w temperaturze pokojowej. Dużo groźniejsze jest jednak trzymanie nad warzywami opakowania mielonego mięsa, którego soki mogą spłynąć na sałatę i inne jarzyny, które zjadane na surowo bywają przyczyną zatrucia pokarmowego. Włożenie do lodówki dopiero co umytych owoców i warzyw także może sprawić, że obecny na nich nadmiar wilgoci będzie sprzyjać rozmnażaniu się na nich szkodliwych bakterii. Co ciekawe, oryginalne sklepowe opakowania wędlin czy serów bywają zdradliwe, bo często zdarza nam się nie zauważyć obecnych w nich małych dziur, przez które produkty łatwo mogą się zepsuć.

Polacy wstrzymali oddech po komunikacie Biedronki. Od jutra znowu się zaczniePolacy wstrzymali oddech po komunikacie Biedronki. Od jutra znowu się zacznieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Opiekunka potajemnie wyszła za 88-letniego Władysława, dramat rodziny. "Był cały brązowy, wyglądał jak wilkołak"
  2. Doda przeszła samą siebie, wyłoniła się z morza niczym syrena. Zdjęcia zapierają dech
  3. Sernik według sekretnej receptury Magdy Gessler, puszysty niczym chmurka, nigdy nie opada
  4. Niestety, niemal wszyscy Polacy jedzą je każdego dnia. 7 Najbardziej rakotwórczych produktów w naszych kuchniach
  5. Najszybsze gołąbki na świecie, zaledwie 30 minut, smak powala na kolana
  6. Gigantyczna strata dla świata polskiego sportu. Nie żyje były mistrz Polski i legenda jednego z najlepszych klubów w kraju

Źrodło: Medonet

Następny artykuł