Majonezceneo.pl/print screen

Znalazła bardzo starą etykietę. Zamarła porównując skład tego samego majonezu z kiedyś i z dziś

Majonez w ciągu ostatnich kilku lat zmienił skład. Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu standardy żywienia zmieniają się z roku na rok. Mimo wszystko, obecne składniki przerażają.

Majonez stojący na półkach sklepowych wygląda zawsze obłędnie. Lśniący i kremowy, jakby sam chciał żebyśmy go rozsmarowali na kromce chleba. Jego skład może nas od tego odwieźć.

Źle się dzieje, półki pustoszeją na naszych oczach. Wszyscy ruszyli do Lidla, Biedronki i najbliższych sklepówŹle się dzieje, półki pustoszeją na naszych oczach. Wszyscy ruszyli do Lidla, Biedronki i najbliższych sklepówCzytaj dalej

Majonez z konserwantami

Dziennikarka Agata Wołoszyn na łamach portalu wp.pl opisuje ciekawostkę. Dostała od mamy dżem w słoiku, który posiada jeszcze oryginalna etykietę. Pierwotną zawartością był majonez popularnej firmy Winiary. Stwierdziła, że świetnym pomysłem będzie porównanie ówczesnego składu oraz obecnego. Wyniki są zaskakujące. Jak czytamy w artykule Wołoszyn, dawny skład majonezu był krótszy.

Majonez z dawnych lat nie posiadał w swoim składzie konserwantu E 385 czyli soli wapniowo-disodowej EDTA. Jest przeciwutleniaczem, który w obecnym majonezie pełni role konserwującą oraz utrzymującą strukturę emulsji. Dziennikarka wp.pl pisze, że substancja nie jest dla nas szkodliwa, ponieważ dopuszczona została do wykorzystania w żywności. Wyczytała na etykiecie, że w składzie obecnego majonezu jest również kwasek cytrynowy. Jego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniego PH produktu, dłuższej przydatności i bezpieczeństwa mikrobiologicznego.

Dzisiaj grzeje: 1. Właśnie teraz kapusta pekińska jest na wagę złota. Powinno się ją jeść na potęgę

2. Kobieta uwięziona w mieszkaniu z ciałem zmarłego męża. Podejrzewano u niego zakażenie wirusem z Chin

Pani Agata krytykuje firmę odpowiedzialną za produkt, ponieważ kiedyś tych składników w majonezie nie było i dało się go bez problemu kupić oraz zjeść. Biuro prasowe producenta odpowiada, że oba konserwanty znajdują się w celu stabilizacji i konserwacji receptury. Najpewniejszym możemy być robiąc majonez samemu. Wymaga to jednak odrobiny czasu, a trwałość produktu będzie mniejsza niż sklepowego.

Najlepsze newsy:

  1. Druzgocące słowa Jackowskiego dla wszystkich Polaków. Zobaczył tragedię, która ma nastać lada dzień
  2. Polsat: uczestnik ”Pamiętników z wakacji” nie żyje? Miał popełnić samobójstwo kilka lat temu
  3. Leczniczy napój z chrzanu dezynfekuje i tworzy w organizmie bakteriobójczą twierdzę
  4. Odżywka za 50 groszy sprawia, że kwiaty rosną jak szalone. Masz ją w kuchni
  5. Lidl znienacka zmienia ceny 300 produktów, przecieramy oczy. Wszystko przez zmianę przepisów
  6. Postanowił wykonać żonie płukanie żołądka przy użyciu prysznica. Kobieta nie przeżyła

Źródło: finanse.wp.pl

Następny artykuł