MakaronPixabay / licencja: CC 0

Wrzucasz makaron na wrzątek, a potem zmniejszasz ogień? Nie rób tak więcej, okropny błąd

Ugotowanie makaronu to wcale nie jest prosta sztuka. Włosi nie raz łapali się za głowy, widząc praktyki przyrządzania tego produktu w Polsce. Idealny makaron powinien być sprężysty i lekko al dente, aby w połączeniu z sosem jego struktura nie stała się zbyt rozmiękła. Jak tego dokonać? Wyjaśniamy krok po kroku.

Najlepiej uczyć się na błędach i tak też jest z gotowaniem makaronu. Wokół tej sztuki narosło tyle mitów, że nietrudno jest o kolejną porażkę. Z naszym krótkim poradnikiem będziesz mistrzem przygotowywania pasty i nie raz olśnisz domowników.

Makaron potrzebuje dużo wody

Idealna proporcja wody do makaronu to 5:1. W praktyce oznacza to, że na opakowanie 500 gram potrzebujemy około 5 litrów wody. Garnek powinien być duży, a najlepiej - jeśli gotujemy makaron typu spaghetti - wysoki.

Kiedy należy posolić wodę? Wielu Polaków ma tendencję do solenia zimnej wody, a jest to ogromny błąd. Jeśli posolimy ją zbyt szybko, proces gotowania będzie dużo wolniejszy. Sól powinniśmy dodawać do wrzącej wody, chwilę przed dołożeniem makaronu.

Nigdy nie zmniejszaj ognia

Z jakiegoś powodu mamy tendencję do zmniejszania ognia, w chwili gdy makaron ląduje w wodzie. Zazwyczaj wynika to z błędu numer 1, czyli zbyt małego garnka. Jeśli użyjemy odpowiednio dużego garnka, nie musimy bać się o kipienie, a makaron wyjdzie pyszny i to w błyskawicznym tempie. Woda musi wrzeć przez cały proces gotowania, to warunek konieczny.

Polacy nagminnie dodają je do jajecznicy, by była jeszcze lepsza. Fatalny błąd, lepiej tak nie róbPolacy nagminnie dodają je do jajecznicy, by była jeszcze lepsza. Fatalny błąd, lepiej tak nie róbCzytaj dalej

Polacy nagminnie rozgotowują makaron, nie uznając wielopokoleniowej wiedzy Włochów, którzy akceptują jedynie klasyczne al dente. Co ciekawe, nie tylko walory smakowe rozgotowanego makaronu są gorsze, ale także zwiększa się jego indeks glikemiczny.

Płukanie makaronu zimną wodą ma sens jedynie wtedy, gdy robimy sałatkę makaronową. W przeciwnym razie wypłukujemy cenną skrobię, dzięki której sos łatwiej przylega do makaronu, a danie jest zwyczajnie smaczniejsze.

Czy dodawać oliwę do gotowania?

Jeśli chcemy mieć smaczny makaron - nigdy. Dodatek oleju czy oliwy sprawia, że sos nie trzyma się powierzchni makaronu i nieapetycznie spływa. A jeśli przy temacie sosów jesteśmy.

Włosi zawsze ubolewają, gdy zamiast danie równomiernie obtoczyć w sosie, kładziemy na talerzu goły makaron i dodajemy kleks sosu. Makaron i sos powinni tworzyć zgraną całość i tylko wtedy możemy mówić o pysznym, włoskim posiłku.

Jeśli ciekawi cię więcej sztuczek z gotowaniem produktów, tu znajdziesz genialny poradnik dotyczący ziemniaków. Z tego artykułu dowiesz się natomiast jak wybrać najlepszej jakości jajka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: italiapozaszlakiem

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł