Makaron - jak go gotwać?Pixabay / ponce_photography

Czy gotując makaron do wody powinno się wsypywać sól? Wielu popełnia błąd

Smakowity makaron jest składnikiem wielu wyśmienitych dań. Niektórzy podczas gotowania do wody dodają sól. Jednak czy postępują w prawidłowy sposób? Przekonaj się jakie sekrety skrywa uwielbiany makaron.

Nie da się ukryć, że makaron jest wybornym specjałem, który cieszy się popularnością na całym świecie. Posiada on najróżniejsze kształty, które możemy idealnie dopasować do swoich potrzeb. Przeważnie makaron poddajemy obróbce cieplnej poprzez gotowanie. Czy powinniśmy dodawać sól do wody?

Stało się. W związku z sytuacją w kraju Biedronka pilnie zmienia godziny otwarciaStało się. W związku z sytuacją w kraju Biedronka pilnie zmienia godziny otwarciaCzytaj dalej

Makaron i często popełniane błędy

Mało kto spodziewałby się, że makaron tak łatwo przygotować w nieodpowiedni sposób. Podstawowym błędem jest jego zbyt długie gotowanie. Jeżeli chcemy, aby wyszedł al'dente należy gotować go o minutę krócej niż czas sugerowany przez producenta. Czego jeszcze powinniśmy się wystrzegać?

Warto pamiętać, że odcedzając makaron na spaghetti nie należy wylewać całej wody. Odrobinę należy dodać do sosu. Wówczas stanie się ona bardziej kremowy i lepiej oblepi makaron. Jak sytuacja prezentuje się z dodawaniem soli podczas gotowania?

Dzisiaj grzeje:

  1. Gotowała uwielbiane uszka do barszczu. Gdy jej mama zobaczyła białą pianę, kazała natychmiast wszystko wyrzucić, powód poraża
  2. Tysiące Polaków dostaje identyczne SMS. Bardzo ważne dla wszystkich osób, które chcą wyjść z domu oraz turystów
  3. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie

Czy powinniśmy dodawać sól do wody, w której gotujemy makaron?

Większość z nas soli wodę na makaron i jest to jak najbardziej prawidłowa czynność. Należy jednak mieć na uwadze, że sól dodajemy dopiero do wrzątku. Warto dać jej całkiem sporo. Wówczas makaron będzie pyszny jak we włoskich specjałach.

Zrobiła ogórki kiszone. Po czasie otworzyła słoik i pobladła, zaczęły syczeć, co się stało?Zrobiła ogórki kiszone. Po czasie otworzyła słoik i pobladła, zaczęły syczeć, co się stało?Czytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Potwierdzone: ING wprowadza spore podwyżki dla klientów. Opłat nie sposób uniknąć
  2. Naukowcy podali nowy objaw koronawirusa. Najczęściej występuje u dzieci
  3. Jak Sekielski tak szybko schudł? Ujawnił oszałamiającą recepturę na zupę z buraka, ma prozdrowotne właściwości
  4. Najgorszy, niewybaczalny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie wyjdą dobre, a wiele osób nagminnie go powtarza
  5. W weekend będzie się działo, przygotuj się już teraz. Trzeba tylko zabrać do Biedronki monetę 5 zł
  6. Chwytający za serce występ w programie "Twoja Twarz Brzmi Znajomo". Odcinek, który przejdzie do historii

Źródło: Krytyka Kulinarna

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł