Makaron domowysmakosze.pl

Zdradzamy największe tajemnice dotyczące przygotowania makaronu jak u babci

Makaron domowy nie może równać się temu ze sklepu - jego smak i faktura są znacznie bogatsze niż kupna wersja. Niestety, wiele młodych osób nie robi makaronu samodzielnie, gdyż duża ich część nie zna sekretów swoich babć. Dlatego wyjawiamy w jaki sposób przyrządzić go idealnie tak, aby smakował jak u babci. Tajemnica ich smaku tkwi między innymi w optymalnej proporcji składników, odpowiedniej kolejności działań i własnoręcznym ugniataniu ciasta bez dodatku konserwantów.

Makaron produkowany na skalę przemysłową nigdy nie będzie smakował tak dobrze, jak sporządzone kluski własnoręcznie w domu. Ten pierwszy rodzaj ma dodatkowo jeszcze jeden minus - producent często dodaje doń substancje chemiczne takie jak konserwanty i wzmacniacze smaku, co z pewnością nie jest obojętne dla zdrowia.

Z tego powodu pokazujemy jak przyrządzić go samodzielnie. Poniższy przepis pozwoli ci posmakować makaronu takiego, jaki przygotowywała twoja babcia. Wystarczy, że raz spróbujesz, a już nigdy nie zechcesz kupić gotowego ze sklepu.

Makaron jak u babci

Rosół, sos pomidorowy, gulasz z mięsem czy zupa pomidorowa - te i wiele innych dań bez makaronu nie byłyby tym samym. Jeśli chcesz spróbować najlepszego makaronu jaki jest możliwy do zrobienia, spróbuj wykonać go wedle poniższego przepisu.

Dzięki niemu zdołasz zjeść te potrawy w najlepszym możliwym wydaniu. Aby zrobić pyszne i delikatne kluski wcale nie są potrzebne żadne specjalistyczne umiejętności - wystarczy odrobina cierpliwości, a makaronowe nitki wyjdą idealnie.

Na powyższym zdjęciu widać co można zrobić z nieużytymi skrawkami ciasta - wystarczy położyć je na nagrzanej patelni i poczekać, aż się zarumienią.

Rozpoznajesz przysmak ze zdjęcia? Młodzi nie wiedzą jak się je gotuje, bajecznie łatwa recepturaRozpoznajesz przysmak ze zdjęcia? Młodzi nie wiedzą jak się je gotuje, bajecznie łatwa recepturaCzytaj dalej

Poszukujesz pomysłów na wykorzystanie własnego makaronu? Sprawdź ten artykuł, w którym opisujemy sposób na pastę z kurkami. Tutaj z kolei zaprezentowaliśmy spaghetti z sosem pomidorowym.

Przepis na makaron domowy

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek wody

Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. Wlej do niej wodę, dodaj jajka, żółtka oraz sól. Zacznij mieszać składniki drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto stanie się zbyt sztywne do dalszej obróbki. Wtedy zacznij je ugniatać rękoma do momentu, aż będzie bardzo sztywne.

Następnie rozwałkuj je na placki i rozłóż na ściereczkach na około godzinę. Gdy przeschną potnij je na niteczki, a każdą obtocz osobno w mące, która uchroni je przed sklejaniem.

Aby je ugotować, należy nalać do garnka 4 litry wody, posolić i wrzucić nitki na wrzątek. Czas gotowania mieści się pomiędzy 4 a 6 minutami. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł