Makaron z kurkami jest bajecznie prosty i przepyszny.Instagram/@ania_dolina.smakow

Obłędny smak sezonu. Makaron z kurkami i sosem śmietanowym

Makaron można przyrządzić na tysiąc sposobów, ale obecnie warto korzystać z sezonowych składników. Jeszcze przez jakiś czas możemy cieszyć się leśnymi kurkami, które wystarczy tylko udusić ze śmietaną, by powstał cudowny sos. Makaron w takiej wersji będzie świetnym pomysłem na obiad lub kolację.

Makaron gości na naszych stołach niezwykle często, bo trudniej o szybsze i bardziej sycące danie. Wiele osób korzysta z klasycznych włoskich przepisów i przyrządza carbonarę lub wszelkie sosy pomidorowe, które teraz smakują jeszcze lepiej. Prawdziwi smakosze wiedzą jednak, że obecnie najlepiej dodać do pasty najpyszniejsze teraz grzyby. Delikatne i lekko orzechowe kurki z dodatkiem sosu śmietanowego zasmakują nawet najwybredniejszym miłośnikom makaronu.

Dzisiaj ogromne tłumy w Biedronce, wszystko z 1 powodu. Decyzja już wzbudziła kontrowersje, nie wszystkim się spodobaDzisiaj ogromne tłumy w Biedronce, wszystko z 1 powodu. Decyzja już wzbudziła kontrowersje, nie wszystkim się spodobaCzytaj dalej

Makaron z kurkami, śmietaną i natką pietruszki - cudownie proste i pyszne danie

Makaron z sosem grzybowym niemal zawsze gwarantuje kulinarny sukces. Pełne umami borowiki czy pieczarki są tak pełne smaku, że nawet najwięksi mięsożercy wysoko cenią wszelkie potrawy z ich dodatkiem. Obecnie warto w pełni korzystać z kurek, które podlane śmietaną zachwycają cudownym aromatem. Sos idealnie pasuje do makaronu, dzięki czemu błyskawicznie stworzymy cudowne danie. Bardzo podobne danie przyrządziła na Instagramie @ania_dolina.smakow.

Dzisiaj grzeje:

  1. Uwaga: Już za chwilę mogą zapukać do twoich drzwi. Będą sprawdzać wszystko, wiemy kiedy
  2. Myjesz pieczarki przed przyrządzaniem? Być może popełniasz wielki błąd, Pascal Brodnicki rozwiewa wszystkie wątpliwości
  3. Szef WHO o dacie końca pandemii. Trochę musimy jeszcze poczekać

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti,
  • 200 g kurek,
  • 200 g śmietany 18%,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • ziarna słonecznika
  • łyżka masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Kurki oczyszczamy, a cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy ja na maśle. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i grzyby. W międzyczasie makaron gotujemy al dente. Gdy cała woda odparuje, zawartość patelni podlewamy śmietaną i dusimy wszystko nie dłużej niż 5 minut. Na koniec doprawiamy sos i wrzucamy do niego ugotowany makaron. Mieszamy wszystkie składniki, a danie obficie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Polacy wstrzymali oddech po komunikacie Biedronki. Od jutra znowu się zaczniePolacy wstrzymali oddech po komunikacie Biedronki. Od jutra znowu się zacznieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Właśnie przepchnięto nowy podatek. Andrzej Duda podpisał ustawę, wielu Polaków może być wściekłych
  2. Zmieniają długość kwarantanny. Przełomowe słowa Ministra Zdrowia
  3. Upokarzająca żenada i skandal na żywo na wizji. Ekspertka zdradzała triki na kiszenie ogórków, niestety Chajzer się nie powstrzymał
  4. Smaczna i sycąca zapiekanka z 2 warzyw, naje się cała rodzina. Prosty przepis zrobisz w parę chwil
  5. Sernik według sekretnej receptury Magdy Gessler, puszysty niczym chmurka, nigdy nie opada
  6. Gwiazdor Premier League zakażony COVID-19. Mógł zarazić swoją ciężarną żonę i masę ludzi

Źrodła: Doradca smaku

Następny artykuł