Makaron chow mein z kurczakiem i pak choi
pixabay.com

Makaron chow mein z kurczakiem i pak choi

Chow mein to klasyk z dań stir fry, który znajdziecie w chińskich restauracjach na całym świecie. Smaczny, a do tego błyskawiczny w przygotowaniu.

Chow mein znajdziecie w każdej restauracji chińskiej na świecie. To danie niezwykle popularne zarówno w Indiach, Europie, jak i Ameryce Północnej. W każdej części świata serwowane jest z nieco innymi dodatkami, ale z klasycznym sosem. W tym przepisie stawiamy na mięso z kurczaka i kapustę pak choi, a także chrupiące orzechy nerkowca.

Do dań takich jak chow mein z kurczakiem i pak choi, najlepiej sprawdzą się wok lub patelnia wykonane z cienkiej blachy. Dania stir-fry należy bowiem smażyć na dużym ogniu przez krótki czas (dzięki czemu warzywa pozostaną chrupkie, a mięso soczyste), więc naczynie, w którym je przygotowujemy, musi się szybko nagrzewać.

Makaron chow mein: składniki

  • 100 g chińskiego makaronu pszennego
  • 2 sztuki pak choi
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • szczypta soli i białego pieprzu
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżeczki nasion sezamu

Makaron chow mein: przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z reguły zajmuje to od 3 do 5 minut. Przelewamy go zimną wodą i odcedzamy dokładnie.

Kapustę pak choi płuczemy, kroimy wzdłuż na ósemki. Cebulę kroimy w piórka, a szczypiorek i papryczkę chili siekamy.

Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski i oprószamy mąką ziemniaczaną.

W osobnej miseczce mieszamy wodę, sos ostrygowy, sos sojowy, ocet ryżowy oraz olej sezamowy. Ta mieszanka przyda nam się później w czasie gotowania, gdy nie będzie za bardzo czasu, by każdy z tych składników dodawać osobno.

Olej rozgrzewamy w woku o cienkim dnie. Podsmażamy chwilę orzechy nerkowca, dodajemy cebulę i imbir. Smażymy 1 minutę.

Dodajemy kurczaka i smażymy wszystko przez 2 minuty, po czym dodajemy pak choi. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kolejne 3 minuty.

Wlewamy przygotowany wcześniej sos, dodajemy ugotowany makaron, mieszamy wszystko dokładnie i smażymy 3 minuty.

Ściągamy makaron chow mein z ognia, posypujemy ziarnami sezamu oraz przygotowanymi wcześniej posiekanymi chili i szczypiorkiem. Dodajemy też kilka kropel oleju sezamowego.

Makaron chow mein: porady

Warzywa, których jeszcze możemy użyć w tym przepisie na makaron z woka: brokuły, mini kukurydza, groszek cukrowy, cukinia w plasterkach, por, bakłażan w plasterkach. Można wzbogacić smak pędami bambusa lub kiełkami fasoli mung.

Następny artykuł