Makaron z woka z kurczakiem i warzywami
pixabay.com

Makaron z woka z kurczakiem i warzywami

Masz ochotę na szybkie i smaczne danie kuchni azjatyckiej? Klasyk w postaci makaronu z kurczakiem i warzywami w aromatycznym sosie powinien zaspokoić twój apetyt.

Makaron ryżowy, używany w poniższym przepisie, to wyjątkowy produkt. Jest lekkostrawny, nie zawiera glutenu i praktycznie nie ma w sobie tłuszczu. Do tego przygotowuje się go wyjątkowo szybko, bo nie wymaga on gotowania. Dzięki temu obiad w klimatach orientalnych można przyrządzić nawet w kwadrans.

Makaron z woka z kurczakiem i warzywami: składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 15 g suszonych chińskich grzybów mun
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1/2 zielonej, czerwonej i żółtej papryki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 średnia marchew
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżeczki sosu chili
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego


Makaron z woka z kurczakiem i warzywami: przygotowanie

Przed przystąpieniem do smażenia makaronu z kurczakiem i warzywami warto przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki, by potem móc je tylko dorzucać na woka.

W misce mieszamy sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy oraz sos chili.

Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski, a czosnek siekamy.

Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy w poprzek na paski. Grzyby mun zalewamy na 10 minut wrzątkiem, a następnie kroimy w paski. Makaron ryżowy zalewamy na ok. 5 minut wrzątkiem, po czym dokładnie odsączamy.

W woku rozgrzewamy olej. W pierwszej kolejności wrzucamy na niego kurczaka i smażymy ok. 3 minut. Potem dodajemy cebulę, czosnek oraz marchew. Smażymy kilka minut, często mieszając.

Gdy cebula zeszkli się, dodajemy wszystkie kolory papryk oraz kapustę pekińską. Ponownie smażymy kilka minut i dorzucamy odsączone grzyby mun i wlewamy mieszankę sosów. Smażymy kolejne 3 minuty.

Na końcu dodajemy makaron ryżowy i mieszamy delikatnie, by nie porozrywać nitek. Wlewamy bulion drobiowy, a następnie dodajemy skrobię kukurydzianą, która zagęści nasz sos. Całość smażymy jeszcze przez 3 minuty.

Makaron z woka z kurczakiem i warzywami: porady

Po przełożeniu na talerz lub do miski, posypujemy potrawę pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, liśćmi kolendry, szczypiorkiem, płatkami chili lub ziarnami sezamu. Pasował będzie również świeży ogórek pokrojony na paseczki.

Warzywa, których jeszcze możemy użyć w tym przepisie na makaron z woka: brokuły, mini kukurydza, groszek cukrowy, cukinia w plasterkach, por, bakłażan w plasterkach. Można wzbogacić smak pędami bambusa, kiełkami fasoli mung lub ananasem.


Makaron ryżowy jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga wcześniejszego gotowania. Można jednak wymienić go na makaron gryczany (soba), pszenny (ramen) czy sojowy.

Następny artykuł